Ihlamur ağacı cinsleri Kuzey Yarımkürede yaygın şekilde bulunur. Ihlamura ilişkin bilinmesi gereken hususları derledik!
Ihlamur ağacı cinsleri Kuzey Yarımkürenin sembol ağaçları arasında yerini alıyor. Uzun senelerdir varlığını ve bilinirliğini sürdüren bu ağacın halk ilacı olarak da bilindiği görülüyor. Kişilerin hastalandıkları zaman ilk olarak göz attıkları ve demledikleri bitkisel içeriklerin başında gelmektedir. Üretim safhasında hem yapraklar hem de kabuklar kullanılabiliyor. Yaprakların yoğunlukta olduğu ıhlamur paketlerinin fiyatının çiçeğin yoğunlukta olduğu paketlere göre çok daha uygun fiyatlı olduğu görülüyor.
- Büyük Yapraklı Ihlamur
- Gümüşi Ihlamur
- Kafkas Ihlamuru
- Küçük Yapraklı Ihlamur
Çiçeğin yoğunluğu arttıkça ödenmesi gereken fiyatta da artış yaşanacaktır. Ihlamur ağacının çiçeklerinin muhteşem kokusu da özellikle bahar aylarında insanları büyülemeye devam ediyor. Bu ağacın çok dikkatli şekilde toplanması ve toplanan yaprakların ve çiçeklerin de kurulması gerekiyor. Besleyici değerinin bu şekilde kurutma sürecinde düşüşe geçmemesi için gerekli olan destek verilecektir.
Büyük Yapraklı Ihlamur
Ihlamur ağacı fiyatları incelenirken özellikle ıhlamurun hangi yoğunlukta olduğu paket içerisinde yer alan ürünlerin ne kadarının çiçek ne kadarının yapraktan oluştuğu gibi hususlara dair de bilgi sahibi olunması gerekiyor. Büyük yapraklı ıhlamur Tilia platyhyllos cinsleri olarak da anılmaktadır. Bu ıhlamur ağacına ilişkin bilinmesi gereken hususlar;
- Bu ıhlamur iki çenekliler kategorisinde yerini almaktadır. Çiçeklerinin de yapraklarının da gürlüğünün oldukça yüksek seviyede olması dikkat çekicidir. Ilıman iklimlerden hoşlanır. Çok sıcağın ya da çok soğuğun bu ağaç için uygun olmayacağını bilmelisiniz.
- Bu ağacın ortalama 30 metre seviyesine kadar uzanabildiği biliniyor. Bulunduğu konumun su kaynağına olan uzaklığından başlayarak aldığı güneşe ya da yanında bulunan ağaçlara kadar birçok durumun ağacın boyunu etkileyebilecek seviyede olduğunu da belirtmek gerekmektedir.
- Ülkemizde bilhassa Marmara Bölgesi’nde yaygın olarak yetişmeye devam etmektedir. Marmara Bölgesi’nde yetişme alanının oldukça geniş olması iklim özellikleri bakımından uyumluluğundan kaynaklanır. Doğal bitki örtüsünün bir parçası olarak karşımıza çıkmaya devam eder.
- Yabani ıhlamur kategorisinde olan yabani otlardan ayıklama adımlarının yapılması gerekiyor. Aksi takdirde içeriğin farklı ağaçların yaprakları ile karışabileceği biliniyor.
- Yabani ıhlamur ağacı elde edilecek olan verimliliğin de o kadar yüksek seviyede olacağının belirtilmesi gerekir.
Kış ıhlamuru resmi incelendiği zaman ağacın ne kadar gür olduğu bir kere daha anlaşılıyor. Bu gür ağacın budama ya da hasat sırasında asla küstürülmemesi gerekiyor. Budama sırasında dalların çok hassas bir şekilde kesilmesi en temel kıstas olarak belirlenmiş durumdadır.
Büyük yapraklı ıhlamur fiyatları ortalama seviyededir. Sadece bu cinste değil diğer cinslerde de fiyat aralığının yüksek seviyeye çıktığı biliniyor. Büyük yapraklı ıhlamur hakkında inceleme yapıldığı zaman özellikle veriminin fazla olması dikkat çekmektedir. Hem de ağaç ile temas eden böceklere dikkat edilmeli, yetiştirme sırasında büyük hassasiyet gösterilmelidir. Bu şekilde yabancı yaprakların karışmasının da söz konusu olabildiği bilinmektedir. Bir ağaca yer vermemek çok daha mantıklı bir seçim olacaktır.
Gümüşi Ihlamur
Gümüşi ıhlamur fiyatları da büyük yapraklı ıhlamur ile hemen hemen aynı segmentte yerini almaktadır. Senelere göre fiyat aralığında değişim söz konusu olabilmektedir. Değişim gösterebilmesi ve bazı senelerde ağaçları hastalık vurması gibi ekstrem sorunların meydana gelebilmesidir. Tilia argentea olarak da tanımlanmaktadır. Gümüşi ıhlamur hakkında tanımlayıcı olan temel özelliklerden bazıları şu biçimde sıralanıyor;
- Gümüşi ıhlamur özellikleri arasında sık dallı olması memnuniyet uyandıran hususlar arasındadır. Bu sık dallı yapısında kışın yapraklarını döken bir karakteristiğinin olması da memnuniyet uyandırmaya devam etmektedir.
- Tepe kısmının geniş olması diğer ıhlamur ağaçlarından farklı olduğu temel noktalardandır. Güneydoğu Avrupa’da sıklıkla rastlanan bir ağaç türüdür. Aynı zamanda Güneybatı Asya’da da sıklıkla görülmektedir. Belirttiğimiz bu bölgelerin doğal bitki örtüsü klasmanında kendini göstermektedir.
- Ülkemizde en sık görüldüğü alanın ise Batı Karadeniz olduğu anlaşılıyor. Sunduğu verim nedeni ile sıklıkla tercih edilmeyi sürdürür. Ayrıca yetiştirme koşullarının kolay olması da bir kademe daha üst seviyeye çekmeye devam edecektir.
- Gümüşi olarak neden adlandırıldığına dair de sıklıkla sorular gelmektedir. Bu şekilde adlandırılmasının ana nedeni yapraklarının alt kısımlarında yer alan gümüş renkli tüylerdir. Çiçeklerin klasik karakteristik ıhlamur çiçeğine benzerliği oldukça yüksek durumdadır.
Ihlamur ağacı cinsleri arasında fayda bakımından kıyaslandığı zaman özellikle büyük yapraklı ıhlamurun gerisinde kaldığı anlaşılmaktadır. Yine de çiçeklerinin toplanılıp kurulması ile oldukça lezzetli bir bitki çayı hazırlayabilirsiniz. Bu ağaçların son senelerde şehirlerde yol ağacı olarak da sıklıkla tercih edildiği görülmektedir. Özellikle Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’nde yol ağacı olarak neredeyse en sık tercih edilen seçenekler arasında kendini göstermektedir.
Kafkas Ihlamuru
Ihlamur ağacı fiyatları kategorisinde dikkat çeken hususların başında cinslere göre aslına bakılırsa ıhlamurun ne derece değişim gösterebildiğidir. Kafkas ıhlamuru Tilia Rubra olarak da anılmaktadır. Dayanıklılığı ile dikkat çeken ıhlamur alternatiflerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kafkas ıhlamuru da yaygın şekilde görülen alternatifler arasında kendini göstermektedir. Bu ıhlamura dair bilinmesi lazım olan hususlar;
- Kafkas ıhlamuru kazık köklü ağaçlar kategorisinde değerlendirilmektedir. Bu kök yapılarının bakım konusunda büyük ortanda yol gösterici olduğu da bilinmelidir.
- Ihlamur yetiştiriciliğinin ülkemizde ticari olarak henüz yaygın şekilde yapılmadığı sadece doğal alanlarda yapılan yetiştiriciliğin paketlenerek ilgililere satıldığı bilinmektedir. Halbuki ülkemizde ıhlamur yetiştiriciliği konusunda çok geniş bir alanın yer aldığı bilinmektedir. Bilhassa Karadeniz’in bir kısmı ve Marmara Bölgesi’nde bu ağacın yetişmesi konusunda çok büyük bir doğal yetişme alanının söz konusu olduğu görülmektedir.
- Birçok alanda olduğu gibi ıhlamur yetiştiriciliğinde de gerekli olan ehlileştirme adımlarını atamadığımız için ülkemize zaman zaman yabancı ülkelerden de ıhlamur girişi olabilmektedir.
- Anadolu’da yaygın şekilde görülen ıhlamur türleri arasında kendini göstermektedir. Anadolu ile sınırlı kalmayarak Kafkaslar ve Kuzey İran’da da yaygın şekilde görüldüğü anlaşılıyor.
- Ihlamur türleri bakımından inceleme yapıldığı zaman özellikle dikkat edilmesi gereken hususların bir diğeri de bu ıhlamur cinsinin çok sıcak iklimlere uyum sağlamakta büyük oranda sorun yaşamasıdır. Çok sıcak olan iklimlerde boyunun ve yapraklarının çok sınırlı kaldığı da anlaşılıyor.
Bu ağacın çok yeşil olması ve görünüm bakımından alt kısımlarının oldukça geniş olması yanında kendi gibi geniş alanı kaplayacak olan ağaçlar ile bir arada yetişmesini daha zor bir hale getirmektedir. Tam da bu nedenle yan yana hangi ağaçlar ile dikilebileceğine dair çok hassas davranılması gerekiyor. Boylarının ortalama 25 metreye kadar çıkabildiği bilinmektedir. Tabi ki bakım koşullarının uygunluğu ne kadar gelişim göstereceği üzerinde en temel etkiye sahip olan hususlar arasında bulunmaktadır.
Küçük Yapraklı Ihlamur
Ülkemizde doğal yetişme ortamı bulunmamaktadır. Ülkemizde bulunan türleri ile kıyaslandığı zaman dayanıklılığının daha düşük seviyede olduğu da anlaşılmaktadır. Gümüşi ıhlamurda ya da büyük yapraklı ıhlamurda olduğu gibi bölgelerimizde doğal olarak yetişmiş olduğu bir alanın mevcut olmaması dikkat çekicidir. Diğer ıhlamurlar ile kıyaslandığı zaman ağacın gövdesinin daha küçük olduğu anlaşılmaktadır. Farklı ülkelerde süs ağacı olarak tercih edilmektedir. Örneğin Kafkas ıhlamurunda bulunan gür görüntünün küçük yapraklı ıhlamurda kendini göstermediği fark edilmektedir. Küçük yapraklı ıhlamur fiyatları peyzajda popülerleşmesinin sonrasında artış göstermiştir.
Yapraklarının da gövdesinin de daha sınırlı olduğu türün temel karakteristik özelliklerinden anlaşılmaktadır. Yapraklarının ortalama 5 santim seviyesine kadar büyüyebildiği görülmektedir. Ç.içeklerinin ise karakteristik olan ıhlamur çiçeği ile çok benzer olduğu sadece çiçeklerin taç yapraklarının daha sivri yapıda olduğu anlaşılmaktadır. Küçük yapraklı ıhlamur aynı zamanda Tilia cortada olarak da anılmaktadır. Genel olarak bu cinsin yazın çiçeklendiği bilinmektedir. Çiçeklendiği zaman metrelerce öteden dahi duyulan muhteşem bir kokunun da etrafa yayılacağından emin olursunuz.
Bakım süreci içerisinde bulunduğu bölge ile uyumlu olmaması durumunda özellikle özellikler bakımından kendini tam olarak göstermeyecektir. Diğer ıhlamur türlerine kıyas ile dış koşullara olan hassasiyetinin daha yüksek seviyede olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yabancı ülkelerde bakımı sırasında yetiştirme kıstaslarının dikkatle takip edilmesine çok büyük önem veriliyor. Yapraklarının böceklenme durumu da söz konusu olabilmektedir. Bu sorunun sadece küçük yapraklı ıhlamur için geçerli olmadığı aynı zamanda diğer ıhlamurlarda da böceklenmelerin ya da gövde kısmının hastalık kapması gibi aksaklıkların yaşanabildiği bilinmektedir. Bu tür durumlarda direkt olarak kimyasal ilaçlara yönelmeden önce doğal yöntemler ile bu sorun ile başa çıkmanın ne derece mümkün olduğu da içeriğin temizliği bakımından çok kritik!