Hem estetik bir görünüm hem de hayvan sevgisi birleştiğinde akvaryumda balık bakmak isteyebilirsiniz. Balık cinsleri ve özel bilgiler burada!
Geçmiş yıllarda herhangi bir evde veya herhangi bir işyerinde mutlaka bir akvaryum bulunuyordu. Bu akvaryumun içerisinde yaşayıp çeşit çeşit renkte balıklar adeta bir görsel şölen yaratıyordu. Günümüzde hala modası devam eden bu akvaryum balıklarının hangi cinsleri bulunduğunu ve hangi balığa bakmak isteyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.
Şimdi sizlere balık cinsleri olarak akvaryumda bakılan balık cinsleri listeleyeceğiz:
- Japon Balığı
- Çöpçü Balığı
- Beta Balığı
- Melek Balığı
- Zebra Balığı
- Kılıçkuyruk Balığı
- Moli Balığı
En bilinen akvaryum balıkları arasında. Sizlere tek tek tüm balıklar hakkında en çok merak edilenleri açıklayacağız.
Genellikle balık cinsleri evcil hayvan kategorisine girer ancak diğer evcil hayvanlar kadar sizden ilgi istemez. Çünkü onları kedi ve köpek gibi kucağınıza alamaz veya dışarıda gezdiremezsiniz. Bu nedenle her zaman akvaryum içerisinde yaşayacaktır ve size düşen de ona yaşam alanını iyi ve temiz bir şekilde sunmaktır. Bir evcil hayvan sahibi olmak istiyor ancak onunla çok fazla ilgilenmek istemiyorsanız balık cinsleri bakmak çok mantıklı bir karar olabilir.
Balık cinsleri fiyatları da diğer evcil hayvanlara göre oldukça uygundur. Kedi köpek ve diğer evcil hayvanlar durmadan hareket etmek isterken, balıklar buna çok fazla ihtiyaç duymazlar. Onlar için temizliği iyi yapılan bir akvaryum. Bir havalandırma sistemi ve beklenebileceği bir yem düzeni oluşturmanız yeterlidir. Ancak daha önce bir balık bakmadıysan hız ve herhangi bir akvaryumunuz olmadıysa o zaman balıklar ve akvaryumlar konusunda mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Bazı balıklar, akvaryumun çok kirli kullanırken bazısı ise tam tersine akvaryumu temizleme görevi görür. Bazı balıklar çok fazla yavrularken, bazısında ise yavrulama sayısı hayatı boyunca bir veya ikiden fazla değildir. Bunun gibi çok farklı bakım ihtiyaçları olan balık cinsleri bulunduğundan dolayı da her cins hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
İçindekiler
Japon Balığı
Japon balığı sazangiller ailesine aittir ve diğer adı da gold fishdir. Balığı türleri çok fazla var ancak genel olarak tüm Japon balıklarının özellikleri aynıdır. Balığı Fiyatları 2024 içerisinde 500 TL’den başlarken cinsine göre 5.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Japon balığı ömrü uzun ve 5 yıla yakın akvaryumunuzda yaşamar. Diğer balıkların tam aksine Japon balıkları en zeki balıklardan biridir ve hafızaları oldukça kuvvetlidir. Bir şeyi 6 ay boyunca unutmamak gibi bir özelliği var. Japon balığı bakımı Zor değil ve soğuk suda da yaşayabilirler.
Ayrıca ısı değişimine karşı da çok duyarlı olmadıkları için bu sayede sağlıklarını ömür boyu kurabilirler. Ortalama yaşam süresi 5 yıldır ancak dişi ve erkeklerine göre de yaşam süresi değişmektedir. Japon balığı cinsiyet ayrımı balıkların kuyrukları dişilere göre daha uzun ve daha yapılıdır. Erkeklere göre de gövdesi daha uzundur ve ayrıca karın bölgesi de bir tık daha şişkindir. Saldırgan bir tür değildir ve insanlarla arasında iyi bir bağ kurar.
Sahipleri akvaryumun yanına geldiğinde sık sık onun yanına gitme eğilimi gösterir. İthal JAPON BALIĞI Satın alabileceğiniz gibi ülkemizde de sık sık üretimi yapılmaktadır. Japon balığı bakımı püf noktaları Soğuk suda yaşar. Ayrıca akvaryumda Japon balığı besliyorsanız ısıtıcı kullanmanız gerekmez. Eğer bu balığa bakacaksınız, onun fanusta yaşaması yerine daha büyük bir alanda yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Kirli bir suda bakılır ise gözleri çok kolay bir şekilde kör olmaktadır. Temizliğinin iyi yapılması ile ortalama yaşam süresi kadar hayatta kalabiliyor. Japon balığı Fiyatları Değişiklik gösterir. Genellikle küçük boyları 50 TL, akvaryum için olanları 700 TL veya farklı cinslerine göre de 1.500 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Çöpçü Balığı
Çöpçü balığı akvaryumda mutlaka istenen balık türlerinden biridir. Balık cinsleri içerisinde akvaryumda birden fazla çöpçü balığı kullanılmaktadır. Genellikle bu balıklar dibe çökmüş olan yemleri yerlerde özel bir tablet ile beslenmesi gerekmez. Ancak iyi bir bakım sağlanması için mutlaka bu balıkların da yenilenmesi gerekiyor. Vatoz çöpçü balığı Olarak da bilinirler, çünkü genellikle akvaryumun veya yaşadığı bölgenin alt kısmında bulunurlar.
Çöpçü Balığı ne ise yarar Derseniz, bu balık akvaryumun temizlenmesinde görevlidir. Aslında onun gayesi akvaryum temizlemekten ziyade suda bulunan cins isimleri yemektir. Japon balığı çöpçü balığını yedi diyebilirsiniz ve balıkların da doğal besin zinciri bulunduğunu unutmayınız. Çöpçü balığı japonla yaşar mi evet yaşayabilir ancak doğal olarak uyumlu balıklar olduğu söylenmemektedir. Çöpçü balıkları karma akvaryumlar için çok uygun balıklar arasındadır. Japon balığıyla melek balığıyla moli balığıyla birlikte yaşar. Ancak bazı durumlarda farklı balıkların çöpçü balığının yediğini de görmek mümkündür.
Çöpçü balığı Akvaryumu nasıl olmalı Havalandırması iyi olan ve içerisinde farklı balık cinsleri bulunan akvaryumlarda yaşar. Bu balık genellikle dikte gezindiği için diplerde bulunan balık yavrularını ve karideslerin yer. Çöpçü Balığı kaç yıl Yaşar En uzun yaşayan balıklardan biri ve iyi bir bakımla 20 yıla kadar hayatta kalabiliyor. Çöpçü balığı neden ölür diyorsanız zeminde bulunan kendisine zararlı yemleri veya balıkları yediği zaman ölür.
Büyük çöpçü balığı Türleri de var. Örneğin ters yüzen çöpçü balığı, kahverengi çöpçü balığı veya panda çöpçü balığı gibi aralarında boyut farkı olan balıklar bulunmaktadır. Ancak genellikle sıfır. 2 cm ile 12 santimetreye kadar boyutlarında farklılık olduğunu söylemek mümkündür. Çöpçü balığı fiyatı ortalama olarak 10 TL gibi çok uygundur. Balık cinsleri fiyatları boyutu büyüdükçe fiyatlarında da artış olacağını unutmayınız.
Beta Balığı
Balığı oldukça gösterici olan ve akvaryum balıkları arasında en çok ilgi gören balıktır. Beta balığı kavgası ile ünlüdür ve bu yüzden ona Kavgacı siyam balığı da denir. Beta balığı nasıl mutlu olur iyi bakıldığında ve ortamdaki en ilgi gören balık olduğunda mutlu oluyor.
Genellikle küçük olan bu balıkların ortalama olarak boyu altıyla 8 cm arasında değişir. Solungaçları çok geniştir ve solungaçlarına ondan dolayı da suyun üzerinden alıp aşağıya doğru hareket ederler. Ortalama ömrü 2- 3 yıl arasında değişiyor ve en kısa ömürlü balık cinsleri arasındadır. Sahibinden BETA BALIĞI alabilir veya doğrudan üreticisinden satın alırsınız. En güzel Beta balığı gelişimini sağlayandır. Mor beta balığı görüntüsünden dolayı çok tercih edilir. Kırmızı beta balığı da bulunur ve solungaçlarının görüntüsünden dolayı akvaryum sahipleri tarafından çok sık tercih ediliyor.
Beta balığı Bakımı dikkat ister. Bu balığa bakmak istiyorsanız, özellikle erkek beta balıklarıyla bir arada dişilerin yaşayamayacağını bilmelisiniz. 30 cm genişliğinde ve uzunluğunda bir akvaryumda son derece rahat yaşayabilirler. Suyunu mutlaka haftada bir kez değiştirin ve suyun sıcaklığını mutlaka oda sıcaklığında olması gerekir.
Soğuk suya karşı toleransları çok düşüktür ve eğer soğuk suya koyarsanız hızlı bir şekilde hastalanır. Kış aylarında da soğuk bir yerde yaşıyor ise mutlaka akvaryumun etrafında bir ısıtıcı koymalısınız. Bu balık oldukça ilginç özelliklere sahip. Çok fazla zıplayan bildiği için akvaryumunda yüksek olması gerekiyor. Meraklıdırlar ve bu yüzden etrafında herhangi biri varken mutlaka o tarafa doğru yönelip onu incelemek isterler. Beta balığı Fiyatı Değişiklik gösterirken güncel olarak 50 TL ile 500 TL arasında bulabilirsiniz. Ancak mor ve kırmızı renklileri daha pahalıya satılmaktadır ve 5.000 TL’ye kadar fiyatı yükselebilir. Balık cinsleri fiyatları balıkların görünüşüne göre de farklılık gösterebilir.
Melek Balığı
Balık cinsleri içerisinde akvaryum balık türlerinden en zarifi melek balığıdır. Bu balığın zarif görünmesinin nedeni üzerinde ilgi çekici desenlerinin bulunmasıdır. Hoş bir görünüme sahiptir ve dışarıdan da her zaman ilgi görmek isteyen bir karakteri vardır. Gözleri genellikle kırmızı veya mavi renklerinde olmaktadır. Beslenmesi ve bakımı son derece kolay olduğu için zahmetsiz balıklardan biri.
Melek balığı Bakımı Zor değil ancak mutlaka akvaryumun veya yaşadığı yerin çok temiz tutulması gerekiyor. Çok hızlı ürer ve kolay bir şekilde ürediği için de sürekli yaşamak istediği yeri artırmak isteyecektir. Büyüyebilen bir balıktır ve 15 santimetreye kadar boyutları çıkmaktadır. Melek balığı Akvaryumu nasıl olmalı Büyük olmalıdır ve asla küçük bir yerde yaşayamaz.
Melek balığı fanusta Yaşar Mı Yaşayamaz fanus uygun bir yaşam alanı değildir. Özellikle suyu çok fazla kirleten küçük bir yerde yaşamasıyla çok daha hızlı kirlenir ve hastalanarak ölümüne neden olmaktadır. Melek balığı yemi hayvansal ve bitkisel gıdalarla beslenebiliyor.
Melek balığı Türleri Bulunmaktadır. Altın melek balığı gümüş, melek balığı ve çizgili olmak üzere 3 farklı türü vardır. Melek balığı Japon’la yaşar mı evet yaşar ancak mutlaka akvaryumun büyük olması gerekir. Melek balığı Hangi balıklarla yaşar diyorsanız bu balık çöpçü balığıyla mutlaka yaşamalıdır.
Çöpçü bala onun için olmazsa olmaz balıklardan biri olurken yavaş hareket ettiği için hızlı hareket eden diğer cinslere akvaryumunuzda hareketlendi edersiniz. Melek Balığı Fiyatları Değişiklik gösterirken piyasa içerisinde 20 TL ile 500 TL arasında farklı melek balıkları bulunmaktadır.
Kılıçkuyruk Balığı
Balık cinsleri arasında en popüler balıklardan biri de kılıç kuyruk balığıdır. Bu balığın ismi kuyruğunun kılıcı andırmasından ötürü verilmiştir. Anavatanı orta Amerika olurken, akıntılı sularda da yaşadığı için akvaryumunuzda akıntı olması bu balık için sorun olmaz.
Akvaryum kılıç balığı erkek dişi Ayrımı Yaparken balığınızı kontrol etmelisiniz. Çünkü bu balığın en belirgin özelliklerinden biri de cinsiyet değiştirilmesidir. Kılıç kuyruk balığı tümü doğurgan olmasından kaynaklı, zamanla doğurganlığını yitiren dişi cinsiyet değiştirerek erkek olabiliyor.
Koi kılıçkuyruk Balıkları hızlı büyür ve kolay ürerler. Genellikle ortalama yaşam süreleri ise 5 yıl adayı sınırlıdır. Dişileri genellikle daha büyük olurken, erkeklerde ise kuyruğu daha çıkıntılıdır. Bu sayede de dişiyle erkek balık ayrımını kolayca yapabilirsiniz. Kılıç balığı akvaryum yavrulama sayısı yüksektir. Kılıç kuyruk balığı çiftleşmesi genellikle balık 8 aylıktan sonra üremeye hazırdır ve 12 aylığa kadar da ürer. Bazılarında ise 3 aydan sonra yetişkinliğe geçiş dönemi yaptığı görülmektedir ve erken üreme yapmaktadır.
Kılıç kuyruk Balığı nasıl doğurur Hamilelik süresi 30 güne kadar uzayabiliyor. Dişi bir balığın karın kısmında eğer koyu renkli bir. Oluşmaya başladığı ise bu balığın hamile olduğunu gösterir. Genellikle dişileri hayatı boyunca 10 yavru ile 100 yavru arasında doğum yapabiliyor. Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen balıklardan biridir.
Akvaryum Kılıç Balığı fiyatları Balığın boyutuna göre değişmekle birlikte en fazla 300 TL kadardır. Kılıç balığı fiyat 2024 güncel fiyatı ise 30 TL’den başlar.
Zebra Balığı
Zebra balığı diğer ismi ile danio balığı olarak da bilinmektedir. Bu balıklar genellikle suyun yüzeyinde ve sürekli hareket halindedir. Çok dayanıklı balık olmasından kaynaklı da akvaryumda farklı balık cinsleri ile birlikte yaşamaya uygundur. Genellikle kalabalık olmayı severler ve grup halinde dolaşan bir balık sürüsü görüyorsanız muhtemelen tamamı zebra balığıdır. Neon zebra balığı cinsiyet ayrımı yapmak genellikle kolay değildir ancak cinsiyet farklılığına baktığımızda zebra balığının dişleri erkeğine göre daha yuvarlaktır ve göbek bölgesi de daha büyüktür.
Ayrıca erkekler dişilere göre daha parlaktır ve etrafına daha fazla açık saç açıyormuş hissiyatı verir. Pembe zebra balığı yumurtlama belirtileri Baktığımızda ise yumurtlama döneminde bir balık, çok sakin davranışlar sergiler. Erkekleri çiftleşme pozisyonuna geçerken vücutlarını daha parlak hale getirir ve çizgilerini çok daha net bir şekilde görebilirsiniz.
Dişileri ise çiftleşme öncesinde erkeğin yanında sık sık dolaşırken bu evrede kendi yumurtalarını yeme alışkanlığı olduğunu da unutmayınız. Zebra balığı kaç yıl yaşar yaşam süresi ortalama 5 yıl kadardır. Hamile zebra balığı Normal dönemine göre çok fazla hareket etmez ve suyun üzerine çok fazla çıkmaya meyil etmez. Zebra balığı yumurtlama belirtileri Baktığımızda balığın karnı hızlı bir şekilde şişer ve ertesi gün de yumurtlamaya başlar.
Eğer hamile bir balık akvaryumda yaşar ise akvaryumun düzenli olarak bakımı yapılmalı ve temiz olmalıdır. Balığı japonla yaşar mı büyük Japon balıklarıyla aynı yerde yaşaması çok fazla önerilmemektedir. Zebra balığı hangi balıklarla yaşar Çöpçü balıklarıyla diğer zebra balıklarıyla neon balıklarla veya melek balıkları ile aynı ortamda yaşamaktadır. Zebra Balığı fiyat aralığı değişkenlik gösterirken en düşük fiyatı 20 TL, maksimum ise 150 Türk lirasına kadar zebra balığı alabilirsiniz. Balık cinsleri fiyatları içerisinde çöpçü balığından sonra en ucuz cinslerden biri Zebra balığıdır.
Moli Balığı
Moli balığı çok farklı renklerde olan çok kolay doğurabilen ve ucuz olduğu için akvaryum balıkları arasında çok sık tercih edilmektedir. Genel olarak bir süs balığıdır ve Amerika ana vatanıdır. Moli balığı Cinsiyet Ayrımı Yapılmak istenirse dişileri erkek balıklara göre büyüktür. Ayrıca erkek balıklar doğumdan sonra 3 ay boyunca anal yüzgecinin sivri bir şekilde tutar ve üreme organını kullanır.
Erkek balıkları çiftleşme zamanı geldiğinde dişi moli balığı yanından ayrılmaz ve her zaman etrafında birden fazla dişi tutar. Üremesi son derece kolay bir balıktır ve hamilelik süresi de genellikle 28 gün sürer. Siyah moli balığı doğum Belirtileri balık doğuma yaklaştığında.
Alt kısma doğru hareketsiz bir şekilde durmaya çalışır. Moli Balığı sahibinden satın alınabilir ve piyasası geniştir. Balon moli balığı diğer cinslerine göre daha büyüktür. Hamile moli balığı karnı şişer ve karnının içerisinde siyahlıklar görülür.
Yavru balıklar akvaryumdaki diğer balıklarla büyümeli ve ana tanka alınmadan önce mutlaka diğer balıkların ağzına sığmayacak genişlikte olması gerekir. Balığı Akvaryum balık sayısına göre değişmekle birlikte 4 veya 5 tane Moli balığı var ise 80 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç duyulur. Moli balığı Türleri olarak kısa yüzgeçli moli balığı yelken, yüzgeçli moli balığı olmak üzere 2 farklı türü vardır. Moli balığı fiyatı 50 TL ile 100 TL arasında değişir.