Şarap cinsleri yüzyıllardır insan hayatının en sık tercih edilen içecekleri arasında yerini alıyor. Şarabın cinslerine ilişkin bilinmesi gereken hususları bir araya getirdik.
Şarap cinsleri zaman zaman statü göstergesi olurken bazen de antik uygarlıklar tarafından şifalı bir içecek gibi lanse edilmiştir. İnsan hayatının binlerce yıldır bir parçası olan şarabın hala sıklıkla tüketildiği görülmektedir. İçeriğinin kalitesinin de direkt fiyatlar üzerinde etki sahibi olduğu anlaşılıyor. Şarap cinsleri incelendiği zaman dikkat edilmesi gereken hususların başında üzüm kalitesi ve fermantasyon süreci geliyor. Cinsler de buna uygun olarak farklı sınıflara dahil edilmektedir. Şaraplara ilişkin temel manada bilinmesi gereken cinslerden bazıları şunlardır;
- Sek Şarap
- Dömisek Şarap
- Tatlı Şarap
- Roze Şarap
- Öküz Gözü Şarabı
Sek Şarap
Sek şarap fiyatları kategorisinde son senelerde büyük bir artış meydana gelmiştir. Bu artışın temel nedeni de kesinlikle vergilendirme ve ana maddenin fiyatının büyük oranda yükselmesidir. Özellikle vergilendirmeye ilişkin büyük hassasiyet gösterildiği ve neredeyse ana ürün maliyeti kadar vergilendirmenin bu şaraplar üzerine eklendiği bilinmektedir. Kırmızı sek şarap alkol oranı konusunda analiz yapıldığı zaman %11 seviyesinden başlayarak %13 seviyesine kadar yükselebildiği bilinmektedir. Sek bir diğer adı ile Dry şarap grubu hakkında bilinmesi gereken temel özellikler;
- Şarapların fermantasyon süreci içerisinde en büyük öneme sahip olan hususların başında kesinlikle şeker oranı gelmektedir.
- Dry şaraplar kategorisinde yapım aşamasında litre başına maksimum 4-5 gram seviyesinde şeker kullanıldığı görülmektedir. Bu nedenle bu şarapların tadının tatlımsı olmadığını da göreceksiniz.
- Tadım aşamasında daha buruk tatlardan hoşlanan kişiler için harika bir tercih olacaktır. Hatta bazı Dry şarap türlerinde fermantasyon aşamasının hiç şeker kullanılmadan tamamlandığı bilinmektedir.
- Asit seviyesi bakımından da diğer şarap türlerinden ayrılmaktadır. Sorbik asit seviyesinin diğer şaraplara göre daha sınırlı seviyede olduğu bilinmektedir. Sorbik asidin seviyesinin düşük olmasının yanı sıra Kükürt dioksit seviyesinin de daha düşük olduğu bilinmektedir.
Dry şarap nedir; sek şarap aynı zamanda Dry şarap olarak da tanımlanmaktadır. Son senelerde içerisinde tatlılık olmayan şarapların daha popüler bir hale gelmesi ile beraber Dry şarap markaları kapsamında yenilenmeler ve çeşitlenmeler de baş göstermiştir. Markaların çeşitliliğinin artması erişilebilirliğin artmasını beraberinde getirmiştir. Fiyatları konusunda araştırma yaparak markaların dilediğiniz alternatifleri üzerinden kendi bütçenize uygun olan alternatiflerden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.
Şarap yapım aşamalarında ortamın nem seviyesinin dahi lezzet üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Şarap yapımına ilişkin dikkat edilmesi gereken her bir kıstas uzman işletmelerde göz önünde bulunduruluyor. Yerel işletmeler ile alakalı yaşanan en temel sıkıntıların başında kesinlikle bir standart lezzetin tutturulamaması geliyor.
Dömisek Şarap
Dömisek şarap fiyatları son senelerde artış göstermiştir. Bu fiyatların artışa uğramasının asıl nedeni ise hem hammaddelerin fiyatının büyük ölçüde artış göstermesi hem de vergilendirmenin alkol içeren ürünlerde yüksek seviyede olmasıdır. Bu dömisek şaraplar aynı zamanda yarı şekerli şaraplar olarak da tanımlanmaktadır. Dömisek şarabı tanımak için şu özelliklere hakim olmak gerekir;
- Dömisek beyaz şarap markaları son senelerde çeşitlenmeye başlamıştır. Bu markaların çeşitlenmesi ile beraber fiyatların sadece tek bir tekel tarafından belirlenmemesi nedeni ile daha erişilebilir bir hale geldiği görülmektedir.
- Fermantasyon sürecinin dömisek şaraplarda çok daha net bir biçimde gerçekleştiği daha derin bir fermantasyona uğradığı bilinmektedir. Tadım yapıldığı zaman dömisek şaraplar kapsamında özellikle dikkat çeken hususların başında tadımın hemen sonrasında ağızda hafif tatlı bir rayiha bırakmasıdır.
- Şeker oranının ortalama %0.5 seviyesinden başlayarak %2 seviyesine kadar çıkabildiği biliniyor. Bazı şarap severlerin şeker oranı yüksek olan içkilerde daha kolay şekilde sarhoş olduklarını dile getirdikleri de dikkat çekici ayrıntılardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Dömisek beyaz şarap ne demek; şeker oranının şarap isimlendirilmesi sırasında en önemli kıstaslardan biri olduğu bilinmektedir. Şarapların şeker oranının ne kadar yoğun olduğu aslına bakılırsa fermantasyon sürecini de direkt olarak etkiler niteliktedir. Bu şarapların içeriğinde sorbik asit miktarının daha fazla olduğu ve aynı zamanda kükürt dioksit seviyesinin de sek şaraplara göre daha ön planda olduğu bilinmektedir. Dömisek şaraplar içerisinde özellikle hem hafif burukluğu hem de tatlımsılığı bir arada hissetmek isteyen kişilerin tercihlerini bu şaraplardan yana kullandıkları görülmektedir.
Şarap Cinsleri
kategorisinde istifade edeceğiniz tür ne olursa olsun şarap ne kadar fazla dinlenirse elde edilecek olan kalitenin o kadar yüksek olacağını da bilmeniz gerekiyor. Şarapların yıllanmış olması onun burukluğunun alıp götürülmesine ve çok daha yumuşak bir içime sahip olmasına yarar sağlamaktadır. Şarabın üretildiği ortamın sıcaklık seviyesinden toprağın yapısına kadar her aşamanın direkt olarak şarabın kalitesini etkiler nitelikte olduğunu bilmek gerekir.
Şarabın kalitesinin belirlenmesi sırasında en temel unsurun ise kesinlikle üzüm olduğu aşikar. Üzüm yetiştiriciliğinde ülkemizin bu derece ön planda olmasına rağmen son senelerde çıkan yenilikçi markaların dışında kapsamlı ve dünyaya adını duyurmuş bir şarap markasının olmaması gerçekten üzücü. Bunun asıl nedeni üzümlerin kalitesinin şaraba uygun olmamasıdır. Kurutulan üzümler ile ya da şıra yapılan üzümler ile şarap yapılan üzümlerin aynı kalitede seviyesinde olması söz konusu değildir. Tabi ki şaraplık olan üzümlerin çok daha nitelikli bir yapısı olacaktır.
Bizim ülkemizde üretim aşamasında bir kalite standardının belirlenmesine ilişkin de büyük sorun meydana gelir. Özellikle şarabın yapılacağı üzümün standardize edilmesi gerekir. Bir sene daha az sulanan bir sene daha çok sulanan bir üzüm bağından her sene aynı kalitede ve tatta şarapların çıkmasının beklenmesi kesinlikle mümkün değildir. Öncelikli olarak tarım ürünlerinde yetiştiriciliğin standardize edilmesi ve daha sonrasında şarap gibi ürünlerde ön plana çıkmamız mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra endüstriyel yöntemler ile yapılan üretimin dışında yerelde olan üreticilerimizin son senelerde fazlalaştığını görüyoruz. Fakat yerel işletmelerimizde de aynı şekşilde bir tat standardının yakalanmasına ilişkin zorluk yaşıyoruz.
Tatlı Şarap
Tatlı şarap fiyatları incelendiğince üretim koşullarının kalitesinin ön plana çıkmasının sonrasında fiyatların da büyük oranda artış gösterdiği anlaşılmaktadır. Şarap önerileri incelenirken dilerseniz daha erişilebilir markalardan yana tercihinizi kullanabilir dilerseniz uzun seneler bekletilerek çok daha lezzetli bir hale getirilmiş olan markalardan yana şansınızı kullanmalısınız.
- Tabii tatlı şaraplar olarak adlandırılan grup en çok sevilen alternatiflerden biri olduğu görülmektedir. Şeker ile karıştırılmadığı; şarapta yer alan şeker seviyesinin üzümün kendi tatlılığından kaynaklandığını da belirtmek gerekiyor.
- Tam da bu nedenle diğer şarap türlerine göre daha lezzetlidir. Aynı zamanda içerisinde bulunan şekerin meyve şekeri kaynaklı olması da memnuniyeti arttırır.
- Mistel şaraplar da severek tüketilmektedir. Standart seviyede alkolün eklenmesi ile beraber şarap yapımı tamamlanır.
- Mistel şaraplarda şeker oranının ortalama %22 seviyesine kadar çıkabildiği bilinmektedir. Şekeri şaraplardan hoşlanan kişiler için oldukça lezzetli alternatiflerdendir. Alkol oranının ise ortalama %16 seviyesinde tutulduğu bilinmektedir.
- Alkolün kalitesinin de ortaya çıkacak olan ürünü direkt olarak etkilediğini bilmeniz gerekiyor. Alkolün tarım ürünlerinden elde edilmiş ve sitile halde olması gerekir.
- Likör şaraplar lezzeti ile de dikkat çeken alternatifler arasında yer alır. Likör şaraplar kategorisinde dikkat çeken hususlardan biri şeker ilavesinin olmasıdır.
En iyi tatlı şarap markaları sayı bakımından büyük oranda artış göstermeye devam etmektedir. Fiyat aralığının belirlenmiş olması dikkat çeken hususlardandır. Tatlı şarap markaları arasında incelemeler yapılırken ürünün kalitesi hakkında bir fikir edinebilirsiniz.
Roze Şarap
Şarap cinsleri arasında son senelerde popülerlik kazanan alternatiflerden biri de roze şarap olacaktır. Roze şarap fiyatları gelen talebin artması ile dalgalanma sürecine geçiş yapmıştır. Bu şaraplar hakkında bilmeniz gereken temel üretim ve içerik özellikleri;
- Roze şaraplarda üzümün rengini şişede çok hafif de olsa görmek mümkündür. Fakat kırmızı şaraplarda gördüğümüz o opak net rengi asla göremeyiz. Hatta pembemsi olduğunu söylemek de mümkündür.
- Fermantasyon aşamasının çok büyük bir özen ile yerine getirilmesi gerekmektedir. Fermantasyon sürecinde yapılan en ufak bir hatanın dahi direkt olarak soruna neden olabileceği biliniyor. Özellikle damıtılma sürecinin dikkatle yapılması roze şarap üretiminin temel püf noktaları arasında yerini alıyor.
- Gül kurusu ya da soğan kabuğu rengine benzer özellikler sergilemektedir. İçimi kolay olduğu için hafif yemeklerin yanında dahi tercih edilebilir. Hangi şarap ile hangi yemeğin tercih edilmesi gerektiği dahi ayrı bir kültürdür.
Şarap fiyatları kategorisinde roze şarapların ortalama seviyede olduğu bilinmektedir. Ortalama seviyede olmasının ana sebebi üreticilerin çeşitlenmesidir. Fakat bunu dengeleyen ve yükseltici bir etkide bulunan temel husus ise vergilendirme olmuştur.
Dünyanın en iyi roze şarapları analiz yapıldığı zaman özellikle kadınlar tarafından tercih edilen şaraplardan biridir. Bu markalara kadınların daha ziyade talep göstermelerinin nedeni içiminin kolay olmasıdır. Sıklıkla tercih ettikleri ve görünümü ile de sempati uyandıran bir içecektir. Hem keyifli hem de asil bir seçim yapmak isterseniz davetlerde tercihinizi roze şaraplardan yana kullanabilirsiniz. En ufak bir bulanıklık ya da tortu dahi olmaması gereken şarap cinslerindendir. Bu ürünün tam da belirttiğimiz sebepten dolayı daha ziyade endüstriyel üreticiler tarafından üretildiği biliniyor. Yerel üreticilerde endüstriyel üreticilerde elde edilen berraklığın zaman zaman elde edilemediği de açık.
Öküz Gözü Şarabı
Şarap fiyatları kategorisinde belki de en erişilebilir alternatiflerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. En lezzetli üzümlerinden olan öküz gözü ile üretilmektedir. Bu üzümlerin bilhassa Elazığ ve Malatya yöresinde zengin şekilde bulunduğu görülür. Öküz gözü şarabı fiyatları Erişilebilir bir fiyat seviyesine sahip olması nedeni ile daha düşük seviyededir.
- Bu üzümlerin en büyük özelliklerinin başında oldukça sulu olmaları gelmektedir. Sulu olmaları nedeni ile hem pekmez yapımında oldukça verimli bir sonuç ortaya koymaktadır.
- Oldukça meyvemsi bir yapısı vardır. Üretim aşamalarının kalitesinin artırılması durumunda kaliteli mahsullerin ortaya koyulabileceği uzmanlar tarafından garanti ediliyor.
- Çok meyvemsi olduğu için zaman harmanlanarak da hazırlanabilmektedir. Meyve şekleri yüksek olan şaraplardan hoşlanan kişiler için en sevilen alternatiflerden biri olacaktır.
Şarap cinsleri kategorisinde ilk şans vermeniz gereken hususların başında geliyor. Öküzgözü şarap 1 5′ lt seviyesinde satışa sunulan hem oldukça lezzetli hem de fiyat bakımından çok uygun olduğu açık. Lezzet bakımından daha iyi bir hale getirilebilir olduğunu kabul ediyoruz. Fakat içerik bakımından şans verilmeye değer. Lezzetli olmasının yanı sıra muhteşem rayihası ile de yemekler için muhteşem bir eşlikçi olacak. Öküzgözü (kırmızı şarap fiyatları) kategorisinde fiyat dalgalanmalarının daha dengeli hale geldiği anlaşılıyor.