Nohut hakkında bilginiz var mı? Pek çok besin maddesi içerir. Nohut çeşitleri ve bu çeşitler ile ilgili detaylar burada.
Nohut temel olarak bir Baklagildir ve protein açısından zenginliği ile öne çıkar. Sağlıklı beslenme ön plana çıktığında akla gelen ilk besin kaynaklarından biri olurken vücudun protein ihtiyacınız karşılaşmakta iyi bir görev alıyor. Nohut birçok besin içerir. Nohuttaki protein miktarı 100 gr’da 20 gr’dır, bu tavuk gibi etlerle aynı miktardır. Protein cilt, kaslar, saçlar ve vücut fonksiyonlarının sürdürülmesi için gerekli olan bir besindir. Ayrıca nohut yağ oranı düşük, protein oranı yüksek olduğundan diyet yapan veya yağ alımı konusunda endişesi olan kişilere tavsiye edilir ve güvenle tüketilebilir.
İçindekiler
Nohut Çeşitleri Nedir?
- Işık nohutu
- Yaşa nohutu
- Hisar nohutu
- Azkan nohutu
- Çakır nohutu
- Akça nohutu
- Nihatbey nohutu
- Çiftçi nohutu
- Aras nohutu
Olarak ülkemizde birçok nohut çeşidi var. Bu nohut çeşitleri ilkbaharın son zamanlar ekiliyor. Mart ayının sonunda veya Mayıs ayının başı ekim için çeşitlerine göre uygun ekim zamanıdır. Ülkemizde Akdeniz kıyısında yaygın olarak nohut ekimi ve üretimi yapılır. Ayrıca İç Anadolu Bölgesi de nohut üretimi açısından bereketlidir. Ülkemizde nohutların ihracatı da yapılır.
Nohut 8 B vitamininden 7’sini içerir. B vitaminleri enerji üretimi için gerekli besinlerdir. Özellikle günlük alım için yeterli olan 100 g’da 350 mg içeren çok miktarda folik asit miktarı bulunuyor. Nohutun 100 gramında 2,5 mg E vitamini bulunur; bu da soya fasulyesinden daha fazladır. E vitamini kan damarlarını güçlendiren ve yaşlanmayı önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Nohut, soya ürünlerinde yaygın olarak bulunan izoflavonları içerir. İzoflavonlar, normal adet döngülerini ve sağlıklı kemik oluşumunu desteklemeye yardımcı olan kadınlık hormonu östrojene benzer etkilere sahiptir.
Nohut çeşitleri dahil tamamı, anemiyi önlemeye yardımcı olan demir, çinko ve bakır açısından zengindir. Emilim oranı artacağından C vitamini açısından zengin besinlerle tüketilmesi tavsiye edilir. Nohut kemik oluşumu için gerekli olan kalsiyum açısından zengindir. Magnezyum ve potasyum açısından da zengindir. Güzellik ve sağlık konusunda endişeleriniz varsa veya diyet yapıyorsanız bu mutlaka görülmesi gereken bir öğedir. Nohut, protein açısından zengin, kalori ve yağ oranı soya fasulyesinden daha düşük olan sağlıklı bir fasulyedir. Besin maddeleri açısından bol miktarda bulunan vitaminler, karbonhidratları parçalayıcı etkiye sahiptir. Ayrıca besinlerin enerjiye dönüştürülmesi için gerekli mineraller ve bağırsak ortamını hazırlayan diyet lifleri açısından da zengindir. Diyet etkisi ve bağırsak ortamının iyileştirilmesinde faydalıdır. Şişliğin ve soğuğa duyarlılığın nedenleri esas olarak zayıf kan dolaşımı ve zayıf metabolizmadır. Nohut, yağları ve karbonhidratları parçalama yeteneğine sahip olan ve metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Nohutta bulunan izoflavonlar da kanınızı sulandırıcı etkiye sahiptir!
Işık Nohut
Işık montunu tescil yılı resmi olarak 2005 yılı olarak gösterilmektedir. Büyüme şekline baktığımızda gelişme şekli diktir ve genellikle bitkinin boyu 30 cm 42 cm arasında değişmektedir. Ayrıca çiçek rengine büründüğünü de çiçek rengi beyazdır ve ilk baklanın yüksekliği 22 santimetreye kadar ulaşmaktadır. Bir bitki olduğunda bitkideki bakla sayısı ortalama 15 tane ile 30 adet arasında değişebiliyor. Meyvelerinden 2 tane sayısı ise 12 adetten fazla olmaz. Bununla birlikte tane tipi koçbaşı olurken, tanelerinin rengi genellikle açık bej görünür. Çiftçi nohut tohumu Hasılatının oluşum süresi ortalama 105 ile 115 gün arasında değişiyor. Baklalarında herhangi bir şekilde açılma gerçekleşmez.
Akça nohut tohumu ve azkan nohut ile farklıdır. Verim mi toprak yapısına göre değişir ve sıcak iklimler daha çok sevilmektedir. Bunun yanı sıra genellikle verim olarak. 120 kg ile 250 kg arasında değişiklik gösteriyor. Tescilli nohut çeşitleri arasındadır ve ülkemizde batı geçit bölgesinde yetiştirilmektedir. Ekim zamanı mart sonu veya nisan başı olduğunda en verimli nohut zamanı elde edilmektedir. Ayrıca en verimli nohut çeşitleri arasında ışık nohutu bulunmaktadır. Hisar nohut ve nihatbey nohut ile farklı besin değerlerine sahiptir. Bunun yanı sıra Azkan Nohut çeşit özellik belgesi gibi onaylıdır. Ayrıca Işık nohut fiyat satış birimi 1 kg başına ortalama 50 TL’ye yaklaşmıştır.
Yaşa 05 Nohut
Gelişme yönü diğer notlarda da olduğu gibi dik olurken, bitkinin boyu 45 santimetreye kadar uzayabiliyor. Bunun yanı sıra çiçek rengi beyazdır ve meyveli taneleri maksimum 2 tanedir. Koçbaşı tane tipi bulunurken, rengi açık bejdir ve hasat oluşumu ortalama 110 gün sürmektedir. Azkan Nohut çeşit özellik belgesi gibi tescil belgesi bulunmaktadır. Ayrıca yaşa 05 nohutu 2005 yılında tescillenmiştir. Hisar nohut ve Azkan Nohut kadar yaygın kullanılıyor. Yaşa 05 nohut fiyat 1 kg için 80 TL güncel fiyatı bulunmaktadır. Verime yine iklim koşullarına göre değişirken 150 kg ile 250 kg arasında değişmektedir.
Bu nohut bol bol su ister ve tohum miktarına göre de verimlilik farklı ulaşacaktır. Bunun yanı sıra ekimi mibzerle 40 cm 30 cm yapılırken kimyasal ilaçlarla yabancı ot müdahalesi gerektirecektir. Derinliğine nohut çeşitlerinde aynı olacağı gibi 5 cm olması yeterli. Bununla birlikte su alma kapasitesi ortalamadır ve tane başına 0,45 g alır. Şişme kapasitesi de yine tane başına, 50 ml’dir. Pişme durumu çok iyi olurken, tanelerine bakla açılmaları gerçekleşmez.
Hisar Nohut
Hisar nohut 2008 yılında ıslah edilerek elde edilen yeni bir nohut türü olarak kabul edilmiştir. Eskişehir’de bulunan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait yapılan çalışmalar sonucunda verimini artırmak üzere nohut ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca gelişme şeklinde bir olurken, bitki boyu 50 cm yakın ve çiçeğin rengi ise beyazdır. Azkan Nohut çeşit özellik belgesi ile kalitesi farklıdır. Nebile birlikte olup tarımı yapılan tüm bölgelerde üretilmektedir. Bunun yanı sıra harman olma kabiliyeti çok iyi olduğu için verim düzeyi yüksek topraklarda verimlilik yüzeyli kilograma kadar çıkabiliyor. Ayrıca protein oranı %22 arasında değişirken, su alma kapasitesi ise tane de sıfır. 46 gramdır. Hisar nohut fiyat kilogram başına 49 TL güncel satış fiyatıdır.
Azkan Nohut
Nohut çeşitleri içerisinde ülkemizde en fazla tüketilen nohut cinslerinden biri azkan nohutu. Azkan nohut verimi yüksektir. Bunu hortum tescili 2.009 yılında yapılmıştır ve gelişme şekli diğerleri gibi diktir. Bununla birlikte bitkinin boyutu ise 41 cm ile 47 cm arasında değişiklik gösteriyor. Azkan nohut ne zaman ekilir Mart sonunda ve Mayıs ayının başlarında ekilmesi uygundur.
En verimli nohut tohumu Bitkide bakla sayısı 30 adete kadar çıkabilmektedir. Nohut çeşitleri fiyatları cinsine göre değişiklik gösterir. Azkan Nohut fiyatı kg başına 60 TL’ye kadar satış fiyatı bulunmaktadır. Ayrıca ubet nohut tohumu ile yapısı benzer. Azkan nohut ekimi Ve bizlerle ekimi yapılıyor ise 45 cm elle ekimi yapılıyor ise 35 cm kadar derinliği olmalıdır. Azkan nohut dekar verimi Toprak yapısına göre değişmekle birlikte 210 kilograma kadar çıkmaktadır. Sahibinden satılık azkan nohut tohumu satın alarak siz de ekimini yapabilirsiniz. Nohut tarımı yapılan tüm bölgelerde ekimi yapılmaktadır ve protein oranı %25 e kadar yükselmektedir. Bununla birlikte Nohut çeşitleri arasında piyasası en fazla bulunun cinstir.
Çakır Nohut
Nohut çeşitleri içerisinde ülkemizde yetiştirilen bir diğer cins Çakır nohutudur. 2012 yılında melezleme yapılarak ortaya çıkarıldı bu cins. Küçük nohut olarak da bilinmektedir. Canıtez nohut ve Işık 05 Nohut arasında en temel farkı boyutudur. Uzunlu 99 nohut tohumu ekimi mart ayının başında yapılmaktadır. Uzunlu 99 Nohut tohumu fiyatları kg başına 45 TL olabiliyor. En iyi nohut çeşidi sayılır ve evlerde en çok pişirilen cinsler arasındadır. Ubet nohut verimi iklimine ve toprağın özelliklerine bağlı olarak değişir ancak genellikle 180 kg ortalamasıdır. Sezenbey nohut tohumu olarak da bilinmektedir.
Çakır nohut fiyat kilogram olarak güncel 25 TL dolaylarında görülmektedir. Nohut çeşitleri fiyatları nohutun cinsine ve o yılki verim koşularına bağlı olarak değişmektedir. Çakır notunun da gelişme şekli dik olurken, bakkalın yüksekliği 22 santimetreyi bulmaktadır. Tane rengi bej olurken, tane tipi ise koçbaşı tipindedir. Ekimi için 1 Mart ve 25 Mart arası en iyi zaman dilimi olarak belirtiliyor. Ayrıca Mibzer ile ekim yapılacaksa 45 santim el ile edilecekse 30 35 santim aralığında yapılırken, derinliği de ortalama 6 cm olmalıdır. Çakır nohutu, tüm nohut tarımı yapılan bölgelerde yetişmektedir. Erken pişme durumu çok iyi, kapasitesi ise piştiğinde yarım mil kadar artmaktadır. Bununla birlikte bakkalların da açılma yaşanmamaktadır ve hasat olum süresi genellikle 95 gün kadar sürer ve nohut çeşitleri arasında en kısa hasata ulaşan cinstir.
Akça Nohut
Akça nohutu 2013 yılında tescilini aldı ve ıslah metodu ise seleksiyon yöntemidir. Diğerlerinde olduğu gibi dik bir şekilde yetişiyor ve bitki boyu ortalama 45 santimetreye kadar yükselebiliyor. Bunun yanı sıra yine çiçeğin rengi beyazdır, tane renkleri de beyazdır ve tane tipi ise koçbaşıdır. Hasat olum süresi ortalama 96 gün ile 105 gün arasında değişi. Bakkalların da olgunlaştıktan sonra herhangi bir açılma meydana gelmez.
Ekimi için 15 Mart ile 15 Nisan arası en uygun ekim zamanı olarak bilinmektedir. Bunu otu erken ettiğinizde daha fazla verim alındığı bilinirken, mibzer ile ekim yaparsanız aralarında 45 santim el ile ekim için 30 santim olacak. Derinine bakarsak, eğer diğer nohut çeşitleri gibi 56 santim derinliği mutlaka olmalıdır. Nohut çeşitleri fiyatları içerisinde en uygun fiyatlı nohutlardan biri. Akça nohut fiyat kg 37,50 TL’dir. Nohutun kalite özelliklerine baktığımızda su alma kapasitesi sıfırdır. 40 g tane başına değişiyor. Şişme kapasitesi ise oldukça değişkendir ve tane başına 0,373 olabileceği gibi 0,750’ye kadar çıkmaktadır. Ayrıca nohut cinsi Renkli Akdeniz iç Anadolu ve batı geçit bölgesinde yetiştirilmektedir. Verime yüksek bir nohut türüdür. 111,7 kg ile 180 kg arasında verimi değişmektedir.
Nihatbey Nohut
Nihatbey nohut cinsi 2020 yılında tescilini almıştır ıslahı ise melezleme yöntemiyle yapılmıştır. Gelişme şekli ne demek olurken bitki boyutu 37 cm 59 cm arasında değişir. İlk baklavaların yüksekliği 21 cm 33 cm arasında olmaktadır. Ayrıca Norton tane renkleri beştir tane tipi ise iri koçbaşıdır. Ayrıca çiçeğin rengi beyaz bulunurken, bitkilerinde bakla sayısı 15 ile 31 arasında olmaktadır. Orta erkenci bir cinstir. Hasat oluşum süresi buna göre 95 gün ile 110 gün arasında değişebiliyor.
Baklalarında açılma yoktur ve verimi de yüksek cinsler arasında bulunmaktadır. Çiftçi nohut tohumu ekim zamanı için en iyi zaman bir ile 15 Mart arasında yapılıyor. Ekimine erken yapmak verimini arttırmak bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca mibzer ile ekim yapacaksanız çapa makinesi kullanıldığında 45 cm, el için ise 35 cm aralık istenmektedir. Diğer tüm çeşitlerinde de olduğu gibi derinliğinin 5 ile 6 santim arasında olması yeterli. Azkan Nohut kadar çok üretilen ve tüketilen cins Nihatbey nohut cinsidir. Nihatbey nohut fiyatı güncel olarak en ucuz 23,77 TL olarak bulunabiliyor. Bununla birlikte nohut cinsinin protein oranı %25 e yakındır. Ayrıca su alma kapasitesi ise 0,46 tane başına şişme gerçekleşir.
Çiftçi Nohut
Çiftçi nohut cinsinin tescil yılı 2001 yılıdır ve melezleme çalışmaları ile yapıldı. Bir yara diktir ve bitki boyutu ise 30 cm ile 70 cm arasında değişebiliyor. İlk bakla yüksekliği genellikle 20 cm ile 30 cm arasındadır. Ayrıca çiçeğin rengi beyazdır, tane tipi iri koç başadır ve meyvesinde ise 1- 2 tane bulunmaktadır.
Bitkideki bakla sayısı 30 ila 45 arasında değişirken, 100 tanesinde 35. 9 ağırlık bulunmaktadır. Yayla Nohut ile benzer ancak çiftçi nohutu genellikle kendi ismi ile bilinmektedir. Nohut çeşitleri içerisinde tüketicilerin en kolay bulabileceği nohut türü. Koçbaşı Nohut Fiyatı en ucuz olarak 70 TL civarında olup Çiftçi nohut fiyatı ile paralel. Bakliyat ürünleri incelendiğinde nohut denilince ilk akla gelen çiftçi nohutu oluyor. Nohut cinsleri ve fiyatları yıllık verime göre değişirken aynı zamanda hangi nohut cinsi satın aldığınızda önemlidir.
Çiftçi notunun hasat oluşum süresi orta kabul edilir ve genellikle 106 gün ile 125 gün arasında hasat vermektedir. Harman olma kabiliyeti yüksek olurken verimliliği ise toprağa göre değişmekle birlikte kilogram başına 184,5 ile 228,8 olmaktadır. Bununla birlikte en iyi ekim zamanı mart ayının başıdır ve erken ekim yapmak birim alandan daha fazla nohut oluşmasına yardımcı olur. Mibzeri ekimi için 45 santim, yine el için 30 santim aralık istenirken derinliğide mutlaka minimum 5 ile 6 santim arasında olmalıdır. Ayrıca şişmeye indeksi düşük olurken, su alma kapasitesi yine ortalama tane başına 0,42’dir. Nohut tarama yapılan her yerde üretilebilir.
Aras Nohut
Aras nohut kuşluk nohut olarak da bilinir ve Adıyaman’da ıslah edilmiştir. Tescil yılı 2018 olurken, bu nohutun bitki boyu yaklaşık 70 santimetreye kadar çıkabiliyor. Bunun yanı sıra makineli tarım yapmaya son derece uygundur. Ayrıca tohumları ise açık bej rengindedir. İlk bakla yüksekliği 40 cm olurken, taneleri genellikle iri, yani koç başı olarak bilinir. Ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen bu nohut, kışlık nohut olmasının sebebi ekim zamanının farklılık göstermesinden kaynaklanıyor.
700 rakımdan daha yüksek bir yerde ekimi yapılacak ise o zaman yazlık nohut olarak da kullanılabilir. Bunun yanı sıra ilk ekim zamanlarında soğuğa karşı çok dayanıklı olmadığı için ekim zamanının mutlaka ilkbahara yakın yapılması gerekiyor. Ayrıca oluşum zamanı diğer nohut çeşitlerine göre çok erkendir ve 100 gün içerisinde hasat edilebilir.
Kuvvetli rüzgar alan topraklarda dağılması. Hızlanırken toprağın verimliliği fazla ise dalgalanmasını arttırır. Bununla birlikte her bitkide ortalama 30 ila 40 arasında bakla oluşuyor. Verimliliği ise 240 bekar kadar kabul edilir. Bunun yanı sıra eğer iklim uygun ise toprak kaliteli ise ve iyi bir sulama dönemi geçirilir ise o zaman 450 kilograma kadar verimi artırılabiliyor. Aras nohut fiyatı bölgesinde 11 TL topraktan çıkış fiyatı vardır.
Nohut çeşitleri fiyatları nohut ekilen bölgelere yakınlık ile de alakalıdır. Bununla birlikte marketlerde satılan fiyat ile tarladan satılan fiyat arasında farklılık gözlenebilir. Ayrıca nohutlar bakanlık tarafından tescilli nohut çeşitleri olurken ülkemizde tescillenmemiş farklı nohut çeşitleri olduğunu da görebilirsiniz.