Tüm dünyadaki Baykuş cinsleri ve nesli tükenmiş türleri inceledik. Genel olarak tüm baykuş çeşitlerinin soyu tükenme aşamasındadır.
Baykuşlar, gece kuşları olarak bilinirler ve gün ışığında görmek çok mümkün değildir. Üstelik yırtıcı kuşlar sınıfında yer alırlar. Yuvarlak büyük gözleriyle tanınan bu baykuş cinsleri Türkiye’de 7 farklı tür olduğu biliniyor. Genel olarak bilinen Baykuşlar şöyledir;
- Alaca Baykuş
- Cin Baykuşu
- Kar Baykuşu
- Cüce Baykuş
- Peçeli Baykuş
- Puhu Kuşu
- Kulaklı Orman Baykuşu
- Kır Baykuşu
- İshak Baykuşu
- Balık Baykuşu
İçindekiler
Alaca Baykuş
Baykuş cinsleri arasında en yaygın olarak bilinenlerden biri alaca Baykuş türüdür. Strix aluco olarak tanınırlar. Ortalama boyları 37 cm ile 39 cm aralığında değişir. Elbette bu sabit durduklarında alınan ölçüdür ve kanat açıklığı 94 cm ile 104 cm arasında bir heybet sunar.
Baykuşgiller familyasına ait bir kuş türü olarak Yırtıcı baykuş sınıfındandır. Gün ışığında çok görülmeleri mümkün değildir. Zira ağaçlarda hareketsiz dinlenir pozisyonda gün geçirir ve daha çok gece dışarı çıkardır.
Kentlerde çok yoğun ağaçlık bölgelerde ve ormanlarda yaşarlar. Diğer baykuşlarda olduğu gibi ötüşleri ile ünlüdürler. Genellikle Guguk Kuşları ile karıştırılsa da ötüşleri benzerdir. Beyaz baykuş türlerinden farklıdır ve genellikle karışık renkleri ile bilinir.
Ağaç gövdelerinin renk tonlarını tüylerinde barındıran ve sivri dik kulakları ile bilinen bir kuştur.
Alaca Baykuş fiyatları konusunda bilgi vermek çok mümkün değildir. Zira nadir bulundukları için satışı çok mümkün olmuyor. Bu kuşun resmi kayıtlarında belirtilen tüm özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
- Chordata (Kordalılar) grubunda yer alırlar.
- Strigiformes yani gece yırtıcı kuşları sınıfındadır.
- Strix cinsi ve binominal adı: Strix aluco olarak bilinir.
Alaca Baykuş Özellikleri arasında gülümseyen surat ifadesinden bahsedebiliriz. Orta büyüklükte yuvarlak gözleri çok belirgin. Ayrıca göz çevresinde genişçe bulunan koyu renk halkalar, onu daha karakteristik kılıyor.
Balık Baykuşu
Balık baykuşu fiyatları oldukça yüksektir ve bulunması çok mümkün değildir. Ayrıca bubo zeylonensis adıyla bilinen kuş, bir üstte bahsettiğimiz Alaca Baykuş ile aynı sınıftadır. Büyük ebatları ile bilinir ve ortalama uzunlukları 55- 57 cm civarındadır.
Baykuş cinsleri arasında sarı renkte büyük ve yuvarlak gözleriyle tanınır. Tüylerinin üst kısımları kahve- kırmızı tonlarındadır. Çizgileri ise daha çok koyu tonlarda ve genellikle siyahtır. Alt kısımlarda ise bu renkler biraz daha açılır ve açık kahve tonlarında görünür.
Alaca baykuş türlerinden farklı olarak boyun kısımları beyaz tüylerle kaplıdır. En belirgin özellikleri arasında çıkık kulak yapılarından bahsedebiliriz.
Baykuş türü, genellikle başka kuşların bırakılmış eski yuvalarında yaşar. Ayrıca biraz hazırcı bir kuş olarak yuva yaptığı pek görülmek ve kaya yarıklarında yaşarlar. Tek seferde ya bir ya 2 yumurta bırakırlar ve bu yumurtaların kuluçka dönemleri 37- 38 gün civarındadır.
Yırtıcı baykuş sınıfında yer alır ve geceleri uçmayı severler. Yeni doğmuş bir balık baykuşunun tüyü görüntüsünü alması yaklaşık 1 hafta sürer. Adını, beslenme kaynağından alır. Yoğun olarak menüsünde balık, kurbağa ya da su canlıları vardır.
Sesi daha yumuşak tonlarda ve oldukça uzundur. Bununla birlikte bubo zeylonensis adıyla sempatik bobo sınıfında yer alır.
İshak Baykuşu
Baykuş cinsleri arasında İshan Kuşu ya da İshak Baykuşu olarak bilinir. Doğada nadir rastlanan ve diğer türleri gibi gece çıkan kuştur. Baykuşlardan kulak tüyleri ile ayırt edilir.
İki kulağının uç kısmında uzun tüyleri bulunur ve sivri kulaklarına farklı bir hava katar. Ayrıca boyutlar açısından bakıldığında da 18- 22 cm aralığında orta boyutlarda olduğunu söyleyebiliriz. İshak kuşu evde beslenir mı konusunda çok nadir bulunan ve kafese kapatılmaması gereken kuşlardan biri olduğunu belirtelim.
İshak kuşu hangi kuşun küçük bir türüdür gibi çok sayıda soru bulunmaktadır. Bu nedenle Otus scops adıyla bilindiğini ve böceklerle beslenen bir gece kuşu olduğunu söyleyelim. Ağaç ve yeşilliklerin yoğun olduğu yerlerde, ormanlık alanla, köyler, bahçeler gibi alanlarda rahat yaşayabilir.
Çizgili ishak kuşu gündüzleri çok fazla çıkmadıkları için görülmez. Ancak dikkatli şekilde incelendiğinde ağaç dalları arasında görülebilirler. Daha çok geceleri ötüşlerinden tanınıyorlar.
İshak kuşu sesi Alaca Baykuşların ötüşlerine benzer. Çok yüksek ve uzun değildir. Yaygın olarak koyu renk tüyleri bulunan bu kuşlar, kahverengi ve boz renkli kombinasyonları ile biliniyorlar. Ayrıca bazılarında koyu ve boz tonları çizgili bir görüntü verir. Minik gagaları ağaç kovuklarındaki böcekleri yakalamak üzere tasarlanmıştır. İshak Baykuşu fiyatları oldukça yüksek ve satışları neredeyse yoktur.
Bununla birlikte kanadını açtığında 46 cm ile 55 cm’e kadar genişlik verir ve tek seferde 3 ila 5 yavru arasında yumurta bırakır.
Kır Baykuşu
Baykuş cinsleri arasında Türkiye’de de olan türlerden biridir. Ayrıca kır baykuşu, Asio flammeus biominal adıyla bilinir. Bu cins aynı zamanda kulaklı baykuş olarak tanınır. Geceleri uçan ve gündüz görülmeyen klasik baykuşların ortak özelliklerini taşır.
Tepelik bölümleri bulunduğu için kulaklı adını alırlar. Ayrıca bazı türlerde kulak memesi formunda görünebilir olduğu gibi bazı türlerinde görünmezler. Yırtıcılık özellikleriyle genellikle savunma mekanizmaları devreye girdiğinde bu tepeliklerini çıkarırlar ve bunun dışında pek görünmez.
Kır baykuşu fiyatları için bir liste bulunmaz. Zira avlanması mümkün olmayan ve evde bakılması çok mümkün olmayan bir cinstir. Geniş kanatları ve büyük kafatası ile bilinir. Diğer baykuşlarda olduğu gibi iri ve yusyuvarlak gözleriyle tanınırlar.
Temel olarak boyunları olmadığı için o meşhur baykuş dönüşleri 360 derecelik açıları görülebilir. Dünyanın en büyük baykuşu tanımlaması, genellikle kanat mesafelerinden dolayı söylenir.
Nitelik bu Baykuş türü, kanatlarını açtığında 85 ila 100 cm civarında mesafe verir. Ayrıca standart ölçüsü ise o kadar büyük değildir ve ortalama uzunlukları 33 cm ile 44 cm arasında değişir.
Dünyanın en küçük baykuşu görüntülerinde de yine Kır Baykuşlarının küçükleri görülebilir. Ancak ortalama ağırlıkları 204 gram ile 480 gram civarında olduğu belirtilir.
Ay yüzlü baykuş olarak da kimi zaman ifade edilen bir türdür. Ancak beyaz renkleri bulunmaz. Çengel görüntüsündeki gagaları siyah renkte olup, türleri birkaç renklidir. Genel olarak koyu kahve tonlarında ve yer yer farklı renklerdeki benek formları ile bilinirler.
Bu kuş cinsinde dişiler, erkek baykuşlara oranla daha gelişmiş ve iri olur. Göz renkleri ile dikkat çeken cinsin sarı ya da turuncu renkte gözleri olur. Üstelik göz çevrelerinde belirgin siyah formda halkalar bulunuyor.
Diğer kuşlardan farklı olarak öğünlerinde kemirgenler yer alır. Ayrıca böcekleri aperatif olarak alır ve daha küçük boyutlardaki kuşları dahi yiyebilirler. Tek seferde 5 ile 7 arasına yumurta bırakır ve en çok Nisan ayında verimli olurlar.
Kukumav Baykuşu
Baykuş cinsleri arasında en meşhurlardan biri Kukumav (Athene noctua) olarak bilinmektedir. Nitekim Türkçede deyimlere dahi konu olmuş bir kuş türüdür.
Kukumav kuşu fiyatları için bilgi vermek söz konusu değildir. Değeri oldukça yüksek olmasına rağmen nadir görülen ve çok avlanmayan kuşlardır. Küçük boyutlu baykuş türlerinden biri olarak yine gece kuşlarındandır.
Gündüz görmek çok mümkün olmayan Kukumav kuşu Özellikleri arasında beyaz kaşları dikkat çeker. Adeta bilgelik görüntüsünü pekiştirir niteliktedir. Gözleri geleneksel sarı renkte ve yuvarlaktır.
Guguman kuşu olarak da tanımlanan bu türün tüyleri koyu tonlarda ve genellikle kahverengidir. Ancak yer yer beyaz minik desenleri bulunmaktadır. Bedeninin alt kesimlerinde daha sık görülen beyaz desenler, daha çok halka görüntüsü verir.
Kukumav nedir, nasıl bir kuş türüdür gibi sorular için sert bakışlarıyla bilinen ve Türkiye’de de görülen bir baykuş cinsleri olduğunu belirtelim. Açık ve daha geniş formdaki alın yapısıyla da sempatik bir yüz ifadesi vardır.
Yırtıcılık özelliği Kukumav türlerinde çok fazla yoktur. Nitekim evde beslendikleri bile bilinmektedir. İnsanlara karşı nazik davranışları ve uysal yapısı ile bilinen bir kuştur. Üstelik Kukumav Sesi çok rahatlatıcı bir melodi niteliğindedir.
Köylerde, kasabalarda ve insan nüfusunun olduğu yerleşim yerlerinde yaşarlar. Ancak büyük şehirler ve bahçe, ormanlık alan gibi bölgeleri bulunmayan kentlerde çok fazla görülmezler. Tarla civarları onların besin kaynakları olarak bilinmektedir ve daha çok tarla fareleri ile beslenirler.
Kukumav Ekmek yediği dahi söylenmekle birlikte genel olarak sürüngenlerle beslenirler. Adeta şahinlerin bir başka versiyonları niteliğinde ve daha uyumlu türleri gibi davranışlarını görmek mümkündür.
Yırtıcı baykuş türlerine göre Kukumav kuşları özel bir yuva yapmaz ve doğanın hemen her alanını yuva gibi görürler. Ağaçlar ve kayalar onların genel yaşam yerleridir. Ortalama 1 aylık süre boyunca kuluçkada kalırlar ve tek seferde 5 yumurtaya kadar bıraktıkları bilinmektedir. Genel olarak;
- Akdeniz Havzası
- Batı Avrupa
- Avrasya
Kulaklı Orman Baykuşu
Baykuş cinsleri listesinin yaygın türlerinden biri Kulaklı orman baykuşu olarak tanınır. Asio otus kuşu olarak tanınır. Gecelerin kuşlarından biri olarak oldukça büyük ve diğer türlerine göre heybetiyle bilinmektedir.
Kulaklı orman baykuşu fiyatları, tüm canlılardan daha yüksek olabiliyor. Zor bulunan ve büyüklükleriyle ilgi çeken kuşlardır. Genellikle gündür saatlerine dinlenmektedir ve daha ince bir görüntü sunmaktadır.
Çeşitli durumlarda kulakları belirginleşen ve sivrilen fiziksel özellikleriyle de farklı cinslerden biri olarak değerlendirilirler. Kulaklı orman baykuşu Özellikleri arasında turuncu gözlerinin koyu rengi ilgi çeker.
Kulaklı Orman Baykuşu sesi kısa ve gürdür. Gece saatlerinde oldukça belirgin şekilde analiz eder ve daha çok ötmekten ziyade inleme sesi gibi işitilmektedir. Siyah ve beyaz tüylerle kaplı yüzü, dikkatli ve odaksal bir imaj verir. Kulakları çıktığında sivri ve üçgen yapısı ile ne kadar yırtıcı bir canlı olduğu hakkında adeta ipuçları sunar.
Kulaklı baykuş tüyleri hem benekli hem çizgilidir. Desenleri ile de hayran bırakan bir kuş cinsi olarak kanatlarındaki izler dikkat çeker. Kaya baykuşu olarak tanımlandığı gibi ağaçlarda da yaşar.
Bayağı Peçeli Baykuş
Baykuş cinsleri arasında popüler türlerden biri, Peçeli ya da Bayağı Peçeli olarak tanınan türdür.
Tüylerinin yapısı beyaz olabildiği gibi bazı cinslerde sarı ya da kahverengi olmaktadır. Ayrıca tüylerinin arasında turuncu izler görmek mümkün. Peçelerinde bulunan kalın tüy formları ile adını almıştır. Bayağı peçeli baykuş fiyatları Türkiye ve yurt dışında çok nadir bulunduğu için çok yüksektir.
İç gövde kısımları ve karın bölgelerindeki renkler de açık formdadır. Genel olarak daha soft türde tüylerle kaplı bir kuştur. Adeta kuş tüyü yastık formundaki dokusu sayesinde en sessiz kuşlardan biri olarak tanımlanır. Peçeli baykuş fiyatları yavru ve yetişkin bir türünde büyük farklılıklar gösterir.
Nitekim yumuşak dokusu sayesinde kanat çırparken dahi kanat sesi duyulmamaktadır. Yuvarlak ve iri gözleri ön kısma doğru bakar ve biraz yakındır. Gözleri durağan ve sabit olduğu için genellikle hareketsiz yapısıyla bilinmektedir. Görüş açısı oldukça geniş olup kafasını çevirerek yaklaşık 275 derece alanı tarar.
Diğer baykuş cinsleri nde olduğu gibi dişiler, erkek peçelilerden nispeten daha iridir. Geniş bir yumurta farklılığı görülmektedir. En fazla 10 yumurtaya kadar verebildikleri gibi en az 2 yumurta bırakırlar. Peçeli baykuş özellikleri ile ortalama 1 ay ya da 41 güne kadar kuluçka süresi sunar.
Peçeli baykuş türkiye’de nerede yaşar soruları için ormanlar, park ve bahçeleri, kaya aralıkları ve taş oluklarını tercih ettiklerini belirtelim. Genellikle iyi kamufle oldukları yerlerde yaşar ve yuva yapmazlar.
Sarı gözleri, yavrular ilk doğduklarında kapalı olur. Üstelik bu aşamada kulakları da kapalıdır. Gözlerinde bulunan rodlar sayesinde ekstra görme kabiliyeti gösterir. Yani kimyasal madde ile mor ışık formunda görme kapasitesi olan bir cinstir. Peçeli Baykuş Sesi çok uzun değildir ve hafif boğukmuş gibi duyulmaktadır.
Bayağı Puhu
Bayağı puhu kuşu fiyatları bulundukları ülkelerde yüksektir. Kafes kuşlarından olmadığı ve çok kolay avlanılmadıkları için bulunduklarında yüksek fiyatlarla satışa sunulurlar. Bilinen en büyük baykuşlardan biri olarak tanımlanır.
İri bedeniyle 65-70 cm civarındadır. Puhu kuşu ile baykuş arasındaki fark genellikle ebatlarından dolayıdır. Gündüzleri görünmez ve naif bir kuş gibidirler. Gece gezen kuşlardan biri olarak heybetli ve özellikle kanat açtıklarında daha geniş görünür.
Puhu kuşu baykuş mu soruları için baykuşgiller ailesine ait, gece yırtıcı kuşu olduğunu belirtelim. Gözleri sarıdan ziyade turuncuya dönük ve yuvarlaktır. Görüşleri ortalama 110 derece ve çevirdiklerinde 270 derece görme kabiliyeti sağlar.
Baykuş fiyatları değerlendirildiğinde en iri türü olduğu için bayağı Puhu’lar oldukça pahalıdır. En belirgin özellikleri arasında kanat mesafeleri bilinmektedir. Açıldıklarında bir kanat ucundan diğerine 200 cm’e kadar genişlik verir.
Puhu kuşu sesi, oldukça güçlü, gür ve kimi zaman uzun ötüş şeklindedir. Dişiler, erkek puhulara göre daha iri olur. Diğerlerinde maksimum ağırlık yarım kiloya gelirken bu baykuş cinsleri 3,5- 4 kg arasında ağırlıklardan bahsedilmektedir.
Beyaz puhu kuşu yoktur ve genellikle koyu renklidirler. Memelilerin küçük sınıfları ile beslenen bir canlıdır. Daha çok tepeler ve dağlarda yaşar, yırtıcılık özellikleriyle açık arazilerde rahat beslenirler.
Puhu kuşu Fiyatları, ormanlık alanlarda ya da kayalıklarda yakalanan baykuş cinsleri ne göre farklı olabiliyor. Nitekim fiziksel ölçütler ve tüy renkleri nispeten farklı olabiliyor.
Cüce Baykuş
Cüce baykuşu, nadir görülen bir tür değildir. Dünyanın pek çok coğrafyasında görmek mümkündür. Üstelik kulak tüyleriyle de görsel farklılıklar sunan bir türdür. Genellikle 27 cm ile 30 cm arasında olurlar. Tüy renkleri koyu ve kahverengi olurken açıklı- koyulu desenleriyle bilinirler.
Cüce Baykuş fiyatları ebatları ve yaşama alanlarıyla diğerlerine göre daha uygun olabiliyor. Cüce baykuşu fiyatları, renklerine göre farklılık gösterir. Otus olarak bilinen bu kuş, tarihsel bakımdan en eski baykuş çeşitlerinden biridir.
Dünya üzerinden 60’a yakın türü olduğu bilinmektedir. Dünyanın en küçük baykuşu yine Otus cinsleri arasında gösterilmektedir. Sempatik yüzleri, minik ayakları ve küçük gagası ile sevimli baykuş türüdür.
Baykuşgiller familyasının köklü, küçük ve sevecen türlerinden biri olarak tanınır. Birbirinden farklı kahve tonuna sahip tüy renkleri ve daha yumuşak ifadeye sahip yüzleri ile bilinirler. Küçük Baykuş özellikleri taşıyan bu baykuş cinsleri, Türkiye’de de görülmektedir.
Cin Baykuşu
Amerika Meksika’da daha yoğun yaşayan bir kuş cinsi olarak özellikle ormanlık alanlarda geniş bir dağılım gösterirler. Kahverengi baykuş özellikleri yanı sıra sıralı tüy desenleri, ona bazı tavuk cinslerinde olan tırtıklı form verir. Daha çok Meksika civarında yaşayan bir tür olarak, Türkiye’de çok yaygın görülmemektedir.
Cin baykuşu, Micrathene whitneyi olarak tanınır. Baykuş fiyatları yüksek ve Amerika topraklarında daha sık bulunduğu için daha uygundur. Daha çok çöllerde yaşayan ve kaktüslerin arasında yaşamlarını devam ettiren türlerdir.
Bozkırlarda da yaşadıkları bilinmektedir. Gece uçan kuşlardan biri olarak böceklerle beslenirler. En küçük boyutlardaki baykuş türleridir. Gözleri tipik sarı ve yuvarlaktır.
baykuş cinsleri; Kar Baykuşu
Kar baykuşu fiyatları, en pahalı kuş türleri arasındadır. Sadece karda görülmektedir. Kar baykuşunun diğer adı, Bubo scandiacus olarak bilinmektedir. Sarı gözleri, bembeyaz veya beyaz alacalı türleriyle oldukça güzel ve sıra dışı görünür.
Kar baykuşu türkiye semalarında da görülmüştür. Kanatlarını açtığında bir kartla gibi görünen bu kuş, yaklaşık 1,5 metreye kadar kanat genişliği verir. Kar baykuşu Özellikleri arasında genel ebatından bahsedebiliriz. Ortalama uzunluğu 58- 60 cm civarındadır.
Tüyleri daha genç yaşlarda alacalı ve gri tonlarında görünürken, tam bir erişkin olduklarında bembeyaz renge bürünürler ve dişiler daha iridir. Beyaz baykuş türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinde görülmektedir. Kulaklarında tüyler olan bir baykuş cinsleri olarak, ayak kısımlarının da tüylerde kaplı olduğu söylenir.
Kar baykuşu ne yer konusunda, daha küçük sınıftaki kuşlar ve kemirgenlerin, ana beslenme kaynakları olduğunu söyleyelim. Ayrıca küçük memelileri de tüketerek hayatta kalırlar.
Beyaz baykuş özellikleri arasında muazzam üretme potansiyeli bilinmektedir. Tek seferde 14 yumurtaya kadar bırakırlar. Kuzey Kutup Bölgesi’ne bölgelerde genel olarak yaşarlar.