Yulaf cinsleri içerisinde siyah, beyaz, sarı, kırmızı, baz tohumlu, kısa veya uzun saplı çeşitleri vardır. Farklı yulaf cinsleri farklı şekillerde bakım gerektirir. İklim ve toprak koşullarına uygun yulaf çeşitlerine göre geliştirilmiştir.
Yulafın işlenme şekilleri farklı olduğu için çeşitli formlarda olmaları ile bilinmektedir. Besin içerikleri benzer olmasına rağmen kan şekerinin üzerinde olan etkileri birbiri ile aynı değildir. Marketlerde farklı yulaf cinsleri görmeniz mümkün. farklı yulaf çeşitleri şöyle;
- Kabuğu çıkarılmış yulaf taneleri
- Yulaf
- Yulaf kepeği
- Kesilmiş yulaf
- Yulaf unu
- Yulaf ezmesi
- İskoç yulafı
İçindekiler
Yulaf
Yulaf Cinsleri; Yulaf buğdaygiller ailesine aittir. Bilimsel ismi avena sativa olarak bilinmektedir. Çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. İçeriğinde vitamin, antioksidan, mineral ve lif zenginliği vardır. İnsanların beslenmesinde kullanılan bir tahıl çeşidi olarak bilinmektedir. İri taneli ve sert bir yapıya sahiptir.
Çözünen bir lif olan beta glukan içermesi ile bilinmektedir. Sağlık için vücuda faydalı olması ile bilinmektedir. Yulaf ezmesi yulafların ezilmesi ve su ile yumuşatılması ve baharat, meyve ya da çeşitli besinlerin karıştırılması ile birlikte elde edilmektedir.
- Kaliteli protein kaynağı olan yulaf, mineraller ve vitaminler ile yüklü bir bileşene sahip olması ile bilinimektedir.
- 78 gram yulaf içerisindeki besin değerleri şöyle; magnez %63.91’i, magnezyum GD’nin %13.3, demir GD %9,4, Fosfor GD, %13,3, Çinko GD %13.4, Folat GD %3,24
- Yulaf içerisinde B1, B3, B5, B6 kalsiyum, potasyum, karbonhidrat ve diyet lifi vardır.
- Yulaf içerisinde olan bileşenler sindirimin yavaşlamasını sağlar.
- Tokluk hissinin gelişmesi açısından önemlidir.
- Kalp hastalıklarına, vücuttaki enflamasyona ve diyabete karşı vücudun korunması oldukça önemlidir.
- Yulaf kalp hastalıklarına karşı önemlidir. Kan şekeri dengelenmekte ve insülin artışı engellenmektedir.
- Kilo kontrolünün sağlanması açısından yardımcıdır. Ayrıca sindirim sisteminin sağlığı desteklenmektedir.
- Kalp hastalıklarının temelinde kanda olan kötü kolestrol yatar.
- Yulafın içerisinde beta – glukan sayesinde oran düşer.
- Vücutta olan kalp hastalıklarına karşı korunma açısından önemlidir.
- C vitaminin olması kalp krizini ve oluşacak olan felç riskini azaltma açısından önemlidir.
- Midede yavaş sindirilmekte ve bu nedenle de midede tokluk hissi oluşmaktadır.
- Üstelik yulafta olan diyet lifi kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.
- Zayıflatıcı özelliği bulunmamasına rağmen kilo vermenize yardımcı ve diyetinize katkı sağlar.
- Ancak yüksek kan şekeri diyabette olur ve insülin hassasiyeti oluşur.
- Elbette yulaf içerisinde beta – glukan sayesinde mide ve bağırsakta çözelti oluşur.
- Zira sindirim sisteminin düzenlenebilmesi açısından oldukça önemlidir.
- Yulafı tüketmeden önce belirli bir miktar süt kullanarak pişirebilirsiniz.
- İçerisine doğal olan bal ya da pekmezi ilave edebilirsiniz.
Yulaf ne ise yarar?
Elbette yulaf birçok hastalığın gelişmesinin engellenmesi açısından son derece önlemlidir. Cilt ve saç sağlığına iyi gelmesi ile bilinir ve kilo verme isteyen kişilerin kendilerini tok hissetmelerine yardımcı olurlar. Beyaz yulaf avena fatua alt grubuna ait olan bir türdür. Kahvaltılık yulaf özellikle diyet yapan kişilerin tercih ettiği bir yulaf çeşididir.
Tam Yulaf: Yulafın yenilebilir kepek, embriyo ve endosprem bölümlerinden ayrılmaksızın tamamını içermektedir. Kaliteli doymamış yağ, protein, antioksidan ve lif içeriği ile insanların beslenmesinde oldukça önemlidir. Her yulaf ürünü, yulafın tüm yenilecek kısımlarını içerir ve aynı işlemlerden geçerek hazırlanmaz.
Yulaf besin değeri besleyici ve yüksek tahıllı olması ile bilinir. &60 karbonhidrat ve %14 kadar proteini vardır. Vitamin ve mineral kaynağı olarak bilinir. B grubu vitaminler, vitamin E içerir. Yağ içeriği ise tüm tahılların arasında en yüksek olanıdır. Yağın çoğunluğu doymamış yağ asitleri tarafından oluşturulmuştur.
İskoç Yulafı
Yulaf Cinsleri; İskoçya’da yetilen birkaç tahıldan biri olan yulaftan yapılan bir lapadır. Yüksek tutarda vitamin, lif, mineral içeren sağlıklı ve lezzetli bir yulaftır. Geleneksel olarak yulaf ezmesi suda bir tutam tuz kullanılarak pişirilmektedir.
- Yulaf henüz sıcakken tahta kaseler içerisinde servis edilmektedir.
- Tatlandırıcı için biraz süt, kuru meyve ile esmer şeker kullanılmaktadır.
- Yemek ayakta yenir ve bu hem çalışan hem de kahvaltılarını yiyen çiftçilerden gelen bir gelenektir.
- Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
- Kişinin uzun süre tok ve enerji dolu olmasını sağlar.
- Yulafın hazırlanması için 1 su bardağı yulaf ezmesi, 4 su bardağı su ya da süt kullanılır.
- Bir tutam tuz, meyve, akçaağaç şurubu ya da bal kullanılabilir.
- Büyük bir tencereye yulaf ezmesini ve suyu eklemelisiniz.
- Karışımı ise kaynamaya başlayana kadar orta ateşte karıştırmanız gerekir.
- Karışım kaynamaya başladığında ise tuzu eklemeli ve ısıyı düşürmelisiniz.
- Yulaf ezmesi yumuşadıktan sonra tüm sıvıyı emene kadar düşük ısıda yaklaşık olarak 10 dakika boyunca pişirmeniz gerekir.
- 4 kaseye paylaştırabileceğiniz kadar yulaf çıkacaktır.
- İskoç yulafı genel olarak sıcak ve bir kahvaltı olarak tüketilir.
- Kişinin tüm gün boyunca enerjili olmasını sağlar.
Kesilmiş Yulaf
Kesilmiş yulaf, pişirilmesi daha uzun süren ancak diğer yulaf çeşitlerinden biraz daha fazla besin maddesini içeren en az işlenmiş bir yulaf ürünü olarak karşınıza çıkar. Kahvaltılık bir gevrek alternatifi olarak bilinmektedir.
Genel olarak fırıncılık için kullanılmaktadır. Birden fazla yulaf türü vardır ve yulaf ezmesi, unu, gevreği, lapası ve kepeği gibi birçok farklı kahvaltı başta olacak şekilde birçok öğün faydaları vardır. Besin değeri için yaygın şekilde kullanılmaktadır.
İskoç ya da İrlanda yulafı olarak bilinen bir yulaf çeşididir. Kabuğu alınan yulaf taneleri, kabuğu çıkarılan tane ve çelikli bir bıçak ile küçük parçalar doğranarak yapılmaktadır. Ruşeym, endosperm, kepek de dahil olacak şekilde tahılın her bir parçası çoğu zaman bozulmadan tutulmaktadır.
Haddelenmiş ve hazır yulaflar üretimde buharda pişirilmekte ve bu işlem sırasında da düzleştirilmektedir. Tahılın kepeğinin bir kısmı ya da tamamını kaybetmeleri açısından son derece önemlidir.
Çelik kesilen yulaflar tam tahılım daha fazlasını tuttuğu ve daha çok küçük bir yüzey alanına sahip olduğu için suyu çok kolay şekilde emmemeleri ile bilinirler. Ortlama olarak bir miktar kesilen yulafın hazırlanabilmesi için yaklaşık olarak yarım saat sürer. Hazır yulaf sadece birkaç dakika boyunca sürer.
Vitamin Mineralleri
Yulaf içerisinde E vitamini, selenyum, folat ve çinko olmak üzere az miktarda da mineral ve vitamin de vardır. Hem çelik kesilen yulaf en kaliteli lif içeriğine sahip olması ile bilinmektedir. Hem de kalp sağlığı ve sindirim açısından büyük bir öneme sahiptir. İçerisinde lif olan zengin bir beta glukan kaynağı olmaları ile bilinirler.
Üstelik yulaf kan şekerinin düzenlenebilmesi açısından da oldukça önemlidir. Elbette zengin dirençli nişasta ve lif kaynakları arasında kalır. Zira sindirim sırasında ise çok yavaş sindirilmekte ve çok yavaş emilen karbonhidratlar arasında bilinmektedir. Dolayısıyla sindirim sırasında kan şekeri seviyelerinin sabit tutulması oldukça önemlidir.
Pişirme ya da ısıtmanın dirençli nişasta içeriğini azaltır. Pişmiş yulafın gece boyunca soğuması gerekir. Dirençli nişasta içeriğinin artmasına yardımcı olur ya da pişirilmemiş yulaf tarifi de birçok kişinin tercih ettiği iyi bir seçenektir. Yulafın hayvanlara faydaları oldukça fazladır.
Yulaf Türkiye’de en çok nerede yetişir; en çok İç Anadolu bölgesinde yetişir. En fazla üretim yapılan iller Ankara ve Sivas illeridir. Tarlada yulaf yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Yeşil yulaf ne zaman biçilir; süt olum döneminde biçilmesi son derece uygundur.
Yulaf Kepeği
Yulaf Cinsleri; Yulaf kepeği tanelerini çevreleyen kabuklu kısmında yüksek mineraller barındırır. Ancak yulaf ürünlerinin içerisinde yulaf kepeğinin en büyük farkı ise güçlü lifleri içermesidir. Birçok kişi yulaf kepeğini, yulafın öğütülmüş hali olarak bilinmektedir. Bu tahıl ürünü ise yulafın kabuklarından meydana gelir.
- Yulafın kepeğinde lifler, güçlü antioksidan maddeler vardır.
- Uzun süredir kabızlık çeken kişiler için doğal bir çözüm olarak bilinmektedir.
- Kronik olarak devam eden bağırsak tembelliğini ortadan kaldırır.
- Bağırsakların daha sağlıklı olarak çalışmasına yardımcı olur.
- Yulaf kepeği diyabet hastalarının en favori besinlerinden biri olarak bilinmektedir.
- Karbonhidratın sindirimini yavaşlatır ve şekerin kana karışmasını azaltır.
- Özellikle diyet beslenmesi için tercih edilmektedir.
- Yulaf kepeği kan şekerini dengelediği için kişilerin açlığını unutmasını sağlar. Uzun süre tokluk sağlar.
- B vitamini içeren yulaf kepeği birçok minerali de içerisinde barındırır.
- Yulaf kepeği her yaştan kişi için kemik güçlendiren tahıl ürünlerinden biri olarak bilinmektedir.
- Kas ve kemiklerin daha güçlü olması kas hastalıklarının önlenebilmesi açısından son derece önemlidir.
- Yulaf kepeğini hem tüketip hem de cilt maskesinde kullanılabilmektedir.
Yulaf kepeği yulaf ezmesi farkı, yulaf ezmesinin ortalama olarak yulaf kepeğine göre %50 daha fazla lif ve çözülebilen lif içermesidir. Yulaf kepeği yoğurtla nasıl yenir; yarım su bardağı yulaf ezmesi ile yarım su bardağı yağsız yoğurdu birbiri ile karıştırırsınız. Daha sonrasında ise bir adet muz da ekleyerek tüketebilirsiniz.
Yulaf kepeği nasıl yenilir; yulaf kepeği yerken ölçülü davranmanız gerekmektedir. Üstelik yulaf kepeği Tarifleri kahvaltı olarak özellikle tercih edilmektedir. Yulaf kepeği tüketmek kişinin kendisini tok hissetmesine yardımcı olur. Yulaf kepeği faydaları çok olduğu için birçok kişi bu ürünü tercih eder. Peki , yulaf kepeği nasıl TÜKETİLİR; yulaf kepeğini yoğurt ya da süt ile tüketebilirsiniz.
Yulaf Unu
Yulaf Cinsleri; Buğday kadar eski tüketilen besinlerden bir tanesi de yulaftır. Üstelik sadece insanlar için değil aynı zamanda hayvanlar için de oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Tahıllar arasında yeri oldukça önemli olan bir türdür.
- Günlük beslenmenizde olan yeri hayli önemlidir.
- Diyet yapanların veya sağlıklı beslenenlerin en sevdikleri ürünlerden birine dönüşmüştür.
- Günlük beslenmemizdeki yeri oldukça önemlidir.
- Yulaf ununun ana maddesi olan yulafın öğütülmesi için birkaç farklı öğütülme aşamasından geçirilerek elde edilen halidir.
- Yulaf unu yulaf kadar uzun süredir tüketilen ya da sevilen bir malzeme veya besin değildir.
- Evde yapımı son derece kolaydır. Yulaf unu diğer unlardan çok daha geç bayatlama özelliğine sahiptir.
- Yulaf unu glisemik indeksi düşük olması ile bilinmektedir. Daha iri taneli, açık sarı ve hafif gri renklere çalan bir rengi vardır.
- Yulaf unu için lezzetine ve tazeliğine güvendiğini yulafları kullanmanız gerekir.
- Bazı yulaf türleri çok sert olması nedeniyle beklenilen sonuçları vermesi biraz zaman alabilmektedir.
- Çok yumuşak yulafları kullanmanız önerilmektedir. Yulafları alarak robot içerisine aktarmanız ve bu şekilde yulafları çekerek un oluşturmanız gerekir.
- Yulaflarınızı un kıvamına gelene kadar robottan geçirmeniz gerekir.
Diğer Özellikleri
- Bu işlem vakit alabilmekte ancak beklediğiniz un kıvamına gelene kadar bu işleme devam etmeniz gerekmektedir.
- Yulaf unu özellikle diyet yapılan dönemlerde sağlıklı besinler hazırlama amacı ile kullanılabilmektedir.
- Tatlılara oldukça yakışan bu un sayesinde poğaça, kurabiye ve kek başta olmak üzere birçok hamur işi tarifini yapabilirsiniz.
- Sütlü tatlılarınızın içerisine ilave ettikten sonra kıvamlarının koyulaşmasını da yulaf unu ile sağlayabilirsiniz.
- Tüm hamur işlerinin içerisine yulaf unu ekleyebilirsiniz.
- Yulaf unu içerisinde glisemik indeks bulunmakta ve bu da kan şekerinizin dengelenmesi açısından son derece önemlidir.
- Tok tutması ile bilinmekte ve kişinin sık sık acıkmasının önüne geçer.
- Tatlı krizlerinin engellenmesi açısından oldukça önemlidir.
Yulaf unu normal un farkı; yulaf birkaç farklı işlemden geçerek elde edilen bir un türüdür. Ayrıca buğday unu ile kıyaslandığında ise beyaz ve gri tonlarının arasında bir rengi vardır. Zira bebeklere yulaf unu Nasıl Yapılır; yulaflı mama yapmak için bebeğinizin yiyebileceği kadar yulaf ezmesi ve 1 çay bardağı kadar suyu kısık ateşte pişirmelisiniz.
Yulaf unu Faydaları çok fazla olan bir un çeşididir. Çünkü vitamin ve mineraller açısından oldukça yüksek bir undur. Vücut sisteminin düzenli şekilde çalışması açısından son derece önemlidir. Yulaf unu faydaları ve zararları ile ilgili olarak bilgi sahibi olmanız unu daha bilinçli şekilde tüketebilmeniz açısından oldukça önemlidir. Ezmesi ve yulaf unu Arasındaki fark; yulaf ununun birkaç işlemden geçirilerek elde edilmesidir. Yulaf ezmesi yerine yulaf unu kullanılır mı? Kişinin damak zevkine göre kullanımı değişmektedir.
Yulaf Ezmesi
Sağlıklı beslenme konusunda özenli olan kişilerin mutfaklarından eksik olmayan ürünlerden bir tanesi de yulaftır. Yulaf ezmesi ile hazırlanabilen birçok farklı tür vardır.
- Diyet yapanlar ve formuna dikkat etmeye çalışanlar veya daha uzun süre tok kalmanın en sağlıklı yollarını keşfetmek isteyenler kullanır.
- Yulaf ezmesi, yulaf unu ve yulaf kepeği gibi yulaftan yapılan ve ülkemizde en çok tercih edilen ürünlerden biridir.
- Raf ömrü uzun olduğu için sıkça tercih edilmektedir. Kabuğu çıkarılan yulaflar buharda pişirilmekte ve ezilerek hazırlanmaktadır.
- Ezilen yulaflar yassı hale getirilmekte ve sonrasında ise kurutulmaktadır.
- Bu şekilde çok daha uzun süre tazeliğini korumayı başarır.
- Bir yulaf ürünü olan yulaf ezmesini kullanmak için günün herhangi bir anını kullanabilirsiniz.
- Yulaf ezmesinin içerisinde potasyum, demir, kalsiyum gibi birçok yararlı mineral, E vitamini ile B grubu vitaminleri vardır.
- Yararlı madde ve besin lifi vardır.
- Tüm bu yararlı maddeler yulaf ezmesini daha sağlıklı beslenme isteyen birçok kişi için önerilen gıdalardan biri yapar.
- Antioksidan özellikler göstermesinin etkisi ile yulaf ezmesi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
- Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin kısa sürede bu sorundan kurtulmasına yardımcı olur.
- Hem doyurucu olduğu hem de tokluk hissini uzun süre ile sağladığı için diyet yapan kişiler sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılar.
Yulaf ezmesi kilo verdirir mi?
Elbette yulaf ezmesi yemek sizin kilo vermenizi sağlamaz. Yulaf ezmesi sadece tokluk hissi verir. Üstelik ezme faydaları çok fazla olduğu için tüketilmesi tercih edilen bir üründür. Yulaf Ezmesi fiyat açısından da son derece uygun olduğu için tercih edilmektedir.